Цијена пшенице од 0,32 до 0,36 КМ

0
2551

Бањалука – Откупна цијена пшенице у Српској кретаће се од 0,32 до 0,36 марке по килограму, казали су млинари и пољопривредници.

Извршни директор “Житопромета” из Бијељине Милан Трнинић рекао је да ће ово предузеће за килограм висококвалитетне пшенице ратарима плаћати 0,36 КМ, док ће за килограм хљебног жита које задовољава стандарде за људску исхрану издвојити 0,35 КМ.

– За пшеницу која ће се користити за сточну храну биће издвојено 0,32 КМ по килограму – рекао је Трнинић и додао да су формирањем откупне цијене од 0,32 до 0,36 марака по килограму изашли у сусрет пољопривредницима који су у поплавама и другим непогодама претрпјели огромне губитке.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да да је откупна цијена 0,32 до 0,36 марака по килограму реална.

– Иако су млинари формирали своје цијене, на берзама се још не зна права откупна цијена – истакао је Кос и додао да је овогодишњи принос пшенице слаб, те да је квалитет лош.

Предсједник Удружења пољопривредника Бијељине Љубо Малетић рекао је да је најбољу цијену пшенице 0,36 КМ по килограму понудио “Житопромет”, док остали млинари откупљују пшеницу од 0,35 марака по килограму.

– Поред тога, млинари ће добити по пет фенинга подстицаја по килограму откупљене пшенице од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те два фенинга подстицаја од локалне заједнице – рекао је Малетић.

PODIJELI