Школарине на јавним универзитетима не треба повећавати

0
1905

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да је тачно да су школарине на јавним универзитетима у Српској знатно ниже у односу на све земље у региону, али да је њен став да их не треба повећавати, те да ће тај став заступати на сједници Владе.

“Тачно је да су школарине на нашим јавним високошколским установама у Републици Српској знатно ниже у односу на све земље регије, као и да у цијелом нашем окружењу постоје захтјеви универзитета да се школарине повећају, али сматрам да умјесто парцијалних рјешења треба предузимати системске мјере и темељите реформе”, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише најаве о могућем повећању школарина на јавним универзитетима у Републици Српској.

Она је појаснила да ту првенствено мисли да је потребно направити далеко видљивију везу између кадра који се образује и потреба на тржишту радне снаге.

“Кад знамо да смо чврсто закорачили на тај пут, онда ће повећање школарина бити итекако оправдано”, истакла је премијер Српске.

Она је подсјетила да је Влада у претходном периоду извршила значајна улагања с циљем побољшања студентског стандарда, што се манифестује кроз реконструкцију постојећих и изградњу нових факултета и студентским домова, и све вријеме је задржала политику ниских трошкова студирања гдје су и школарине, али и цијена смјештаја и исхране студената одржавани на нивоу неупоредиво нижем у односу на наше окружење.

“О питању школарина, али и услова студирања намјеравам разговарати са Унијом судената Републике Српске сљедеће седмице, а план је и да Влада са представницима универзитета разговара о унапређењу високошколског образовања”, најавила је Цвијановићева. Извор: СРНА

PODIJELI