Шта јести након празничног преједања

0
3048

Након празничног преједања добро је очистити организам, избјегавати месо и масноће и појачати унос намирница које доказано лијече организам након свега чему је био изложен током празника.
Воће и поврће -

Воће и поврће

За време празника већина људи једе и пије више него иначе. Такав третман својеврсни је шок за наш организам. Да не настану проблеми, добро је да се након празничног преједања очистите. А како? Уз паметан одабир здравих намирница које доказано чисте отрове из тијела.

Ништа без доброг старог купуса

О овом поврћу се не говори много, али чињеница је да је ријеч о супер здравој намирници. Купус дјелује на ензиме који се налазе у јетри, што појачава и убрзава чишћење организма. Осим тога, купус је поврће које има снажна антиканцерогена својства. Трудите се да вам што чешће буде на јеловнику.

Броколи чини чуда

Броколи је богат снажним антиоксидативним својствима и зато појачајте његов унос након празничног преједања. Он јача имунитет и спречава настанак канцерогених ћелија. Бројни свјетски стручњаци савјетују редовно конзумирање броколија. Међутим, мање је познато да и клице броколија имају благотворна својства која дјелују чак 50 пута јаче од зрелог броколија. Клице броколија могу се купити у продавницама здраве хране.

Цитруси су императив

Лимун, наранџа и остали цитруси организму ће осигурати сјајну детоксикацију јер витамин Ц топи токсине и убрзава њихов излаз из тијела. Најбоље би било попити чисти цијеђени лимун, али ако то не можете, исцједите лимун у воду и тако га попијте. У такав напитак немојте додавати шећер јер ће умањити дјеловање витамина Ц.

Појачајте унос лиснатог поврћа

Кељ, зелена салата и блитва идеални су за чишћење организма. Те врсте поврћа садржавају хлорофил који из тијела уклања различите врсте токсина и на тај начин растерећују јетру. Зелено лиснато поврће најбоље је јести сирово јер је тада улога њихових својстава највећа, али ако не можете, онда га скувајте на пари. Тако ћете сачувати вриједна нутритивна својства хваљеног поврћа.

Уврстите у јеловник боквицу

Боквица је биљка која није тако честа у свакодневној исхрани што је заправо велик недостатак. Наиме, она има много влакана који упијају токсине и холестерол. На тај начин штетне ствари се брзо и лако избацују из организма. Врло је добар и прах који се додаје напицима, а служи за побољшање пробаве.

Од напитака само вода и зелени чај

Препорука је стручњака да се у организам дневно уносе најмање двије литре воде. Ако желите организам очистити, тада би те количине требале бити оптималне и не треба претеривати ни с течношћу. Вода је еликсир живота и најбоље дјелује на организам, па припазите да је довољно пијете. Уз воду, допуштено је пити и зелени чај. Осим што ће очистити организам од токсина, зелени чај ће убрзати и рад јетре, што додатно придоноси чишћењу организма.RTRS

PODIJELI