10 nezaboravnih klasika koji će vam obogatiti zimske večeri

0
1179
Iako ponekad djeluje sumorno, jesen je sjajno doba godine da ušuškane pored kamina, uz šolju tople kafe ili čaja uživamo u omiljenoj knjizi.Književni kritičari preporučuju da ovih deset knjiga treba da pročita svaka mlada devojka.

Izbor je sjajan, zato izaberite omiljeno štivo, skuvajte čaj i prepustite se čitanju.

1. “Three sisters” – ( Tri sestre) – Anton Chekhov

Sestre Irina, Maša i Olga žive u provinciji i sanjaju da odu u Moskvu. Ovdje se ne radi o posjeti gradu, već o njihovoj želji za slobodom, željama i boljoj budućnosti. Radnja se odvija u 19. veku.

2. “A dolls house” – ( Nora) – Henrik Ibsen

Nora je oborila stereotipe građanskog braka. Ona je obožavana i tretirana kao lutka od strane oca, a kasnije supruga. Trenutak izliva misli i namjera dovoljni su da se otvori nešto što je dugo bilo zatrpano, prikriveno i da se odluči na nešto što će zauvijek ostati duboka rana, ali i odluka koja će je uputiti na ono što je ustvari nedostajalo u životu, samostalnost i stvaranje vlastite osobe, koja ima svoje ciljeve i svoje poglede na svijet – osobe koja je svakome potrebna.

3. “Madame Bovary” (Madam Bovari) – Gustave Flaubert

Gospođa Bovari pravo je remek-djelo realizma, koje je sablaznulo čitaoce kada je prvi put objavljeno, a do današnjeg dana ostaje neprevaziđena kritika kako pojedinaca tako i društva. Ema Bovari zarobljena je u braku sa seoskim ljekarom dok potajno sanja o životu ispunjenom luksuzom i strastima. Ugušena dosadom provincijskog okruženja, mlada ljepotica jedini beg pronalazi u sentimentalnim romanima gdje junaci žive isključivo zarad romanse i uzvišenih osjećanja. Kada život ne ispuni očekivanja djevojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovjekom skromnih dometa – ona ga više ni ne smatra vrednim življenja. Riješena da nešto promijeni, Ema svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemjernom i ograničenom društvu uvijek najpreij stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan.

4. “Ana Karenina” – (Ana Karenjina) – Lev Tolstoy

Ana se baca pod voz, ali prije toga mudri Tolstoj rekao nam je jednu od glavnih priča u istoriji modernog romana, priču o pojmu ljudske slobode i nezavisnosti žena. Tematsko bogatstvo i složena struktura učinili su da roman bude ocijenjen kao “najveći društveni roman u svjetskoj književnosti”. Roman o ljubavi, nesporazumima, sukobu, grijehu, ispaštanju, sreći i tragediji…

5. “The unbearable lightness of being” – (Nepodnošljiva lakoća postojanja) – Milan Kundera

Sjajnog Milana Kunderu ne smijete da propustite. Roman, “Nepodnošljiva lakoća postojanja” je roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman.

“Najteži teret nas lomi, posrćemo pod njim, potiskuje nas prema zemlji, ali u ljubavnoj poeziji svih vremena žena čezne za tim da bude pritisnuta težinom muškog tijela. Najteži teret je, prema tome, ujedno i slika najintenzivnijeg ispunjenog života. I što je teret teži, što je naš život bliži zemlji, to je stvarniji i istinitiji.”

6. “The glass bead game” – (Igra staklenih perli) – Herman Hese

Priča o smislu života (ili traženju smisla) smejštena je u 22. vijeku u nepostojećoj zemlji. Kritikuje savremeni svijet, „feljtonističku civilizaciju“ kojoj se suprotstavlja svijet duha i kulture. Knjiga je bila veoma omiljena u razorenoj Njemačkoj poslije Drugog svjetskog rata, a 1946. dobio je za nju Nobelovu nagradu.

7. “Pješčanik” – Danilo Kiš

“Peščanik” je jedna od ključnih knjiga Danila Kiša. Velika saga moderne književnosti o potrazi za ocem, vlastitim identitetom i mogućnosti saznanja o svom svijetu i njegovoj istoriji. Prema njegovom radu “Pješčanik” ćete shvatiti da je jugoslovenska književnost nešto što zaista zaslužuje da bude rame uz rame sa svjetskim klasicima.

8. “Pride and predjudice” ( Gordost i predrasuda) – Jane Austen

Svaki uobraženi i bogat momak zaslužuje djevojku sa predrasudama. Ali, ponos je tu da bi se povremeno gazio, a predrasude da bi se napustile.

9. “Proces” – Franc Kafka

Kafka je svog glavnog junaka zamislio kao bankarskog činovnika, skromnog i povučenog čovjeka bez ambicija. Mali, bezbojan čovjek utopljen u sitne navike, bez snage da utvrđeni red svog života bilo u čemu izmijeni. Iako ne izgleda tako, mnogi bi se danas u 21. vijeku pronašli u ovom liku.

10. “Sense and sensebility” (Razum i osećajnost) – Jane Austen

Prvi objavljeni roman Džejn Ostin, predstavlja savršeno zabavnu priču o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dvije sestre sasvim različitih naravi – Elinora i Marijana Dešvud… Marijana Dešvud se ponosi bogatstvom emotivnog svijeta i snagom svojih osjećanja, duboko prezirući materijalne interese i logiku praktičnog života. Ona zamjera svojoj sestri Elinori što je suviše uzdržana, praktična i razumna. Ali već prva lična drama, obrt životne igre u kojoj se svako kali i stiče svoje pravo lice, prenijeće Marijanu iz njene zablude i njenu složenu ličnost upotpuniti hrabrošću, iskustvom i razboritošću.(NN/lepotaizdravlje.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here