13 stvari koje niste znali o Džeki Kenedi: Sa najvećom gracioznošću preživjela je pakao

0
866

Od kada je postala prva dama Amerike počeo je njen privatni pakao, a nažalost niz tragičnih događaja nije prestao ni nakon onog najtragičnijeg – kada su joj ubili muža.

Ona je najčuvenija prva dama u istoriji Amerike, a vjerovatno i svijeta. O njenom porijeklu, braku, a potom i životu nakon smrti najvoljenijeg američkog predsjednika šuškalo se, nagađalo, ali uvijek se pisalo i uvijek je bilo aktuelno, baš kao što je to slučaj i danas, skoro tri decenije nakon njene smrti.

1. Prije Džona F. Kenedija Džeki je bila vjerena za drugog muškarca, kojeg je poznavala samo nekoliko mjeseci.

2. Njeno porijeklo je bilo lažirano. Naime, Džeki je bila samo jednu osminu Francuskinja. Njeni preci su u stvari bili irski seljaci koji su se doselili u Ameriku.

3. Kada ju je Kenedi zaprosio, odlučila je da prvo razmisli. Otputovala je u Evropu i nakon 30 dana se vratila i prihvatila prosidbu.

4. Nije voljela svoju vjenčanicu. Iako je bila posljednji modni krik, Džeki je govorila da joj je naglasila ravne grudi i načinila od nje sjenku.

5. Nije voljela ni čitavo svoje vjenčanje. Ona je željela da se vjenča u krugu porodice, ali je na kraju organizovana velika svečanost otvorena za javnost.

6. Izgubila je tri djeteta. Prije nego što je rodila kćerku Karolin, Džeki je imala pobačaj, a potom je rodila mrtvo dijete. Izgubila je i drugog sina Patrika, koji je umro dva dana nakon rođenja.

7. Dobila je milion dolara kako bi odbacila papire za razvod. Džeki je patila zbog izgubljene djece, muževe nevjere, ljubavi koja je blijedjela. Džonov otac platio joj je milion dolara kako bi ostala s njegovim sinom u braku, jer je smatrao da će razvod naškoditi Džonovom imidžu.

8. Njeni sitni poroci bili su gril sir i gazirani napici.

9. Treći sprat Bijele kuće pretvorila je u školu. Kako njena djeca ne bi patila, ona im je obezbijedila najbolje učitelje.

10. Dobila je nagradu “Emmy”. Za vrijeme njene “vladavine”, Bijela kuća je obnovljena te je Džeki provela TV ekipu pokazujući načinjene promjene. Za ovu epizodu svojevrsnog dokumentarno-serijskog programa dobila je “Emmy”.

11. Nakon ubistva muža nije sa sebe skinula pink odijelo, koje je bilo prekriveno krvlju. Htjela je da pokaže ljudima šta su učinili Džonu.

12. Bila je urednica biografije Majkla Džeksona. Prema želji pjevača napisala je tri uvodna paragrafa za biografiju.

13. Bila je na terapiji elektrošokovima. Džeki je patila od depresije. Najveći napad doživjela je 1975. godine, kada se njen drugi muž Aristotel Onazis kući vratio s ljubavnicom. Pobjegla je od kuće, on je pozvao hitnu i ubrzo je odvedena na psihijatriju, gdje su je nedjelju dana liječili elektrošokovima.

(Elle.rs)

PODIJELI