Tomaš- Vrijednost investicija u 2022. godini preko 10 miliona KM

0
517

Na području Poslovne zone „Vijaka“ u Prnjavoru će se graditi novi privredni objekat, vrijednosti preko 30 milona KM, a radiće se o jednom od najvećih privrednih subjekata, istakao je načelnik opštine Prnjavor, gostujući u emisiji „Razgovor s povodom“ u programu Radio Prnjavora.

„Poslovna zona je već opravdala svoje postojanje, a vjerujem da će tek u narednom periodu doprinijeti dodatnom razvoju opštine Prnjavor. Uslovi za ulaganja u privredu su dobri, a tome u korist služi i podatak da je prošle godine, u okviru područne Privredne komore Banjaluka, privreda naše opštine imala najveći rast. Rast prihoda je bio preko 33 odsto, što nas čini i prvom opštinom u kojoj su prihodi u privredi u jednoj godini rasli preko 33 odsto, a to bi konkrektno značilo u ciframa sa nešto preko 700 milona, na preko milijardu i 50 miliona, koliko je bio prihod prošle godine i nikad u istoriji Prnjavora nije zabilježen ovakav rast prihoda“ kazao je Tomaš.

Dodao je da je uvjeren da je ovo tek početak jednog uzlaznog ciklusa razvoja privrede naše lokalne zajednice, čemu je značajno doprinijela i Poslovna zona, autoput, ali prije svega, sposobnost privrednika.

Tomaš je istakao da je na nedavno održanoj skupštini, jedna od važnih tema bio i drugi rebalans budžeta.

„Okvir rebalansa u nacrtu je bio 30 miliona i 460 hiljada KM, međutim, prema preporuci Ministarstva finansija, mi ćemo ga povećati za milion i 560 hiljada KM, a to su sve investicije koje smo dobili od Vlade RS, odnosno od viših nivoa vlasti, koje se realizuju u Prnjavoru i njihova preporuka je bila da njihove investicije uključimo u budžet. Ako ocjenjujemo tekuću, 2022. godinu, ona je bila jedna od najuspjšnijih za opštinu Prnjavor. Prije svega, u investicionom smislu, opština je imala investicije u ovoj godini preko 10 miliona KM, nismo još sve uspjeli realizovati na terenu zbog nemogućnosti izvođača radova da odgovore svim zahtjevima zbog obima posla, ali taj novac imamo na raspolaganju. Dešava se da i vremenski uslovi utiču na dinamiku radova, a jedan od primjera je i ulica Alekse i Ilije Malića. To je investicija koja će se sigurno realizovati dvije godine, i u tom kontekstu, ona je započeta ove godine, ali će u sledećoj biti završena. Ono što bih napomenuo je da mi sistemski rješavamo jedan po jedan problem naše lokalne zajednice“ kazao je Tomaš.

Načelnik je napomenuo da se u samom centru grada trenutno radi na sedam projekata, među kojima je i gradnja ulice, parking prostora i parka između Svetosavske ulice i ulice Veljka Milankovića, gdje će se riješiti i problem parking mjesta u toj ulici koja je davno izgrađena.

“Važan projekat koji je u toku je i izgradnja ulice, poznata kao boračka ulica, a vrijednost tog projekta je preko 377.000 KM. Imamo potpisane ugovore i za rekonstrukcije ulice 9.januar, ulice Dragana Mancea, a radovi na ovim projektima najvjerovatnije će biti prenijeti u sledeću godinu. Aktuelna je i sanacija objekta Zavičajnog muzeja, tačnije zgrade koja datira još iz vremena Austro-ugarske, a apostrofiraću da sledeće godine planirano renovirati i staru zgradu opštine, kako ona nebi odstupala od novog ambijenta tog dijela grada, koji će svakako dobiti novi izgled, nakon završetka parka i svih propratnih aktivnosti.“ kazao je Tomaš.

Tomaš je, gostujući u programu Radio Prnjavora, rekao i da je sledeće godine u planu  i rekonstrukcija kina „Slavica“

„Proteklih petnaestak godina vođeni su sudski sporovi, opština je to pozitivno okončala, tako da se objekat i zemljište vode na opštini, ali u tom periodu objekat je toliko devastiran, da ga je nemoguće sanirati, nego će se rušiti i graditi novi na istoj lokaciji. U toku je izrada projektne dokumentacije za novi objekat, a jedan naš sugrađanin, koji živi i radi u Kanadi, biće donator opreme za kino sale u vrijednosti 300.000 dolara. Dakle, sa početkom nove građevinske sezone, krenućemo sa izgradnjom novog objekta, odnosno, da kažem rekonstukcijom starog, jer će biti identičan onom kakvim ga pamte starije generacije“ napominje načelnik.

Tomaš je rekao i da je Vlada RS obezbijedila sredstva od oko 390.000 KM za rekonstrukciju putnog pravca od Prnjavora prema Čelincu, preko Gornjih Vijačana, izrazivši nadu da će izvođač biti u mogućnosti da se posao obavi u toku ove građevinske sezone.

„Među dva najveća projekta za koja su takođe obezbijeđena sredstva jeste vodovod za MZ Štrpci, gdje će biti utrošeno milion maraka, da se ove godine spoji voda sa bazenom u Štrpcima i u sledećoj godini da krenemo sa priključcima domaćinstvima. Takođe, isti iznos je obezbijeđen i za vodovod u Potočanima i izabran je izvođač radova. U toku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa za još nekoliko parcela i radovi bi takođe trebali krenuti uskoro“ dodaje načelnik.

U cilju podrške obrazovanju, ove godine iz budžeta je izvojeno oko milion i 300 hiljada KM. a prema načelnikovim riječima, trenutno su aktivna 22 pojedinačna projekta. „Prije nekih šest godina, to su bila sredstva ukupne vrijednosti oko 300.000 KM za pet pojedinačnih projekata. Mi od ove godine u potpunosti finansiramo nabavku udžbenika za sve osnovce, za kategorije gdje to ne rade resorna ministarstva, a plaćamo i prevoz za učenike osnovce. Opština Prnjavor izdvaja sredstva i za funkcionisanje Roditeljske kuće u Banjaluci, a mladim ljudima stojim na raspolaganju, kada je bilo koji vid pomoći u pitanju“ kaže Tomaš.

Gledajući kroz investicije, ovu godinu bih, kaže Tomaš, ocijenio kao jednu od najboljih u istoriji Prnjavora, jer nikada se nije desilo da u jednoj godini imamo preko 10 miliona KM investicija. „To je bilo u tekućoj godini i ja sam uvjeren da se to vidi i na terenu, kao i kroz privredne aktivnosti. Važno je napomenuti da je potpisan ugovor u vrijednosti 900.000 KM za izgradnju dijela ulice u dijelu Poslove zone, a evo i na ergeli „Vučijak“ investira se blizu 300.000 KM  na rekonstrukciji jednog objekta, sledeće godine će i drugi objekti doći na red i time ćemo svakako upotpuniti sliku naših turističkih potencijala, što meni lično kao načelniku predstavlja satisfakciju i daje motiv da i dalje ostanem na putu razvoja opštine Prnjavor. /Marijan Popadić/

 

PODIJELI