Najava Streetball-a u Prnjavoru i pravila

0
2534

Organizatori prnjavorskog „ Streetball “ , danas su prezentovali pravila, koja će da vrijede na ovom centralnom sportskom događaju u gradu tokom ljetnih dana.

streetball veliki

“Streetball” će ove godine biti organizovan u periodu od od 15.do 24.jula. Svi ste dobrodošli, a portal prnjavorski.net je jedan od medijskih pokrovitelja, tako da će na našem portalu biti objavljivane sve relevantne informacije o košarkaškim događanjima na Trgu srpskih boraca.

Pravila:

Svaka ekipa broji tri (3) ili četiri (4) člana od kojih je jedan kapiten. Promjene igrača u toku turnira NISU DOZVOLjENE (izuzetak je slučaj kada se ekipi koja broji 3 člana jedan igrač povrijedi, onda je dozvoljena zamjena tog igrača). Sve ekipe dužne su se pojaviti pored terena za igru 30 minuta prije početka meča.

Prije početka meča obe ekipe se zagrijavaju istovremeno.

Streetball basket se igra:

15 minuta ili do 15 postignutih pogodaka. – SENIORI

13 minuta ili do 13 postignutih pogodaka.-  JUNIORI

11 minuta ili do 11 postignutih pogodaka.-  KADETI

9 minuta ili do  9 postignutih pogodaka.-    PIONIRI

 U slučaju neopravdanog dolaska ekipe na zakazani termin, ekipa koja se ne pojavi gubi meč službenim rezultatom 5 – 0 i ne dobija bod u plasmanu.

Ekipa nema trenera niti bilo koje drugo lice na klupi osim četvrtog igrača.

Kod seniora prvih 13 minuta meča vrijeme se ne zaustavlja, dok se u poslednja dva minuta meča vrijeme zaustavlja pri svakom prekidu. U toku prvih 13 minuta u slučaju povrede igrača vrijeme se zaustavlja, odnosno na sudijsko odobrenje.

Kod juniora prvih 11 minuta meča vrijeme se ne zaustavlja, dok se u poslednja      dva  minuta meča vrijeme zaustavlja pri svakom prekidu. U toku prvih 11 minuta         u slučaju povrede igrača vrijeme se zaustavlja, odnosno na sudijsko odobrenje.

Kod kateda prvih 9 minuta meča vrijeme se ne zaustavlja, dok se u poslednja         dva  minuta meča vrijeme zaustavlja pri svakom prekidu. U toku prvih 9 minuta     u slučaju povrede igrača vrijeme se zaustavlja, odnosno na sudijsko odobrenje.

Kod pionira 8 minuta meča vrijeme se ne zaustavlja, dok se u poslednjem minutu meča vrijeme zaustavlja pri svakom prekidu. U toku prvih 8 minuta u slučaju            povrede igrača vrijeme se zaustavlja, odnosno na sudijsko odobrenje.

Sva pravila vezana za seniore odnose se i na veterane/rekreativce

Sudija bacanjem novčića određuje koja ekipa će imati pravo na prvi posjed lopte. U slučaju “ničije” (mrtve lopte) ili produžetka, poštuje se pravilo naizmjeničnog posjeda (strelice).

Ukoliko nakon isteka regularnog toka basketa obe ekipe postignu isti broj poena, pobjednik će biti ona ekipa koja prva postigne koš („pravilo zlatnog koša“).

Igru sude profesionalne košarkaške sudije kvalifikovane za suđenje „Streetball-a“.

Da bi ekipa ostvarila napad nakon primljenog koša, lopta se u igru mora ubaciti sa linije nasuprot koša.

Prilikom ubacivanja lopte van graničnih linija, ekipa mora početi napad van linije tri poena. Odnosno, dodavanje unutar linije tri poena je dozvoljeno ali lopta se mora izvesti van linije tri poena da bi se ostvario regularan pokušaj pogotka.

Nakon svakog postignutog koša lopta se dodjeljuje ekipi koja je primila koš. Realizovan šut unutar linije tri poena vrijedi jedan poen, dok realizovan šut van linije tri poena vrijedi dva poena.

U slučaju promašaja šuta iz igre ako loptu uhvati ekipa koja nije bila u napadu mora da izvede loptu van linije tri poena. Ukoliko loptu uhvati ekipa koja je šutirala može da nastavi napad bez obaveze da loptu vrati van linije tri poena. Ovo pravilo se respektivno primenjuje i u slučaju kada se šutira slobodno bacanje.

U slučaju presječene (ukradene) lopte ekipa koja je ostvarila posjed ne mora da izvede loptu van linije tri poena.

U slučaju blokiranja šuta (rampe), ekipa koja je šutirala na koš ukoliko osvoji loptu ne mora da izvede loptu van linije tri poena. Ukoliko loptu osvoji ekipa koja je blokirala šut – lopta se mora izvesti van linije tri poena.

Svaki tim ima pravo na dva tajm-auta u trajanju od 45 sekundi. Jedan tajm-aut se može iskoristiti u prvih trinaest (11 juniori, 9 kadeti, 8 pioniri) minuta meča (vrijeme se ne zaustavlja), a drugi tajm-aut u poslednja dva minuta meča ( 1 miut pioniri) – vrijeme se zaustavlja. Nema prenosa tajm-auta između ova dva perioda. U okviru produžetka svaka ekipa ima pravo na jedan tajm-aut.

Nema ograničenja povodom broja izmjena u toku meča. Izmjena se može izvršiti dok je lopta za igru mrtva ili nakon postignutog koša.

Svaka ekipa ima pravo da načini 5 ličnih grešaka, nakon čega je ispunjen bonus te se svaka sljedeća lična greška kažnjava jednim slobodnim bacanjem ili sa dva slobodna bacanja ukoliko je lična greška načinjena pri neuspješnom šutu za tri poena. U slučaju nesportske ili diskvalifikujuće greške ekipa se kažnjava dodjeljivanjem jednog ili dva slobodna bacanja i nakon toga dodjeljivanjem lopte ekipi na kojoj je načinjena greška.

 Igrač koji napravi dvije nesportske greške diskvalifikuje se sa datog meča.

 Pravljenje izuzetno grubih kao i namjernih prekršaja na igraču bez lopte kažnjavaće se nesportskom greškom.

 Dugo zadržavanje lopte je povreda načela „FAIR PLAY“. Iz tog razloga svaki              napad  ograničava se na imaginarnih 24 sekundi i ukoliko napad nije završen u tom  periodu lopta se dodjeljuje protivničkoj ekipi.

 Nije dozvoljena rasprava sa sudijama za vrijeme meča, igrači koji budu nepoštovali ovu odluku biće sankcionisani izmjenom, tehničkom greškom ili isključenjem. Bilo kakav verbalni kontakt sa sudijama kažnjava se diskvalifikujućom greškom. Ako ekipa ima samo 3 igrača i jedan od igrača bude isključen igru nastavljaju 2 igrača, a ukoliko ekipa ostane sa jednim igračem na terenu, automatski gubi utakmicu.

 U slučaju nesportskog ponašanja člana ekipe ili cijele ekipe prema protivničkim igračima, sudijama, organizatoru i publici, ekipa ili njen član će biti kažnjeni odlukom Organizacionog odbora Streetball-a na koju ne postoji pravo žalbe. Kazna može biti jednogodišnje, višegodišnje i trajno diskvalifikovanje sa turnira.

 U slučaju fizičkog napada učesnika turnira, prema protivničkom igraču, sudiji, organizatoru i publici, protiv lica pokreće se krivična prijava a lice se trajno diskvalifikuje sa turnira.

 Prilikom prijave na turnir “Streetball 2015“ (odnosi se samo na mlađe kategorije) obavezno je donjeti validan identifikacioni dokument sa fotografijom (pasoš, lična karta).

 Ukoliko se utvrdi da igrač neke od ekipa ne pripada starosnoj grupi u koju je prijavljen, ekipa se diskvalifikuje iz takmičenja.

 Ukoliko službena lica (sudije i Organizacioni odbor) utvrde da ekipa ne igra potrebnim intenzitetom određen basket, odnosno zbog kalkulacija pokušava namjestiti rezultat ili drugoj ekipi pokloniti pobjedu, Organizacioni odbor takmičenja ima ovlašćenja da BEZ PRETHODNIH UPOZORENjA diskvalifikuje datu ekipu sa takmičenja.

 Svi eventualni detalji koje nisu obuhvaćeni ovim pravilnikom, rješavaju se za zapisničkim stolom, dogovorom kapitena obe ekipe i Organizacionim odborom.

 Organizator zadržava pravo na izmjene termina odigravanja basketa ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, svaka ekipa je dužna doći 30 minuta prije početka meča.

PODIJELI