“15. Kozara etno 2019”: Predavanje i seminar o folklornom naslijeđu Srba okoline Prnjavora

0
353

Međunarodni festival tradicije i običaja “15. Kozara etno 2019”, na kojem će nastupiti preko 400 učesnika iz osam zemalja, biće održan od 5. do 8. jula u Piskavici i na tvrđavi Kastel.

U Banjaluci će u subotu, 6. jula,  u okviru manifestacije biti održan seminar i predavanje na temu ”Narodne igre i nošnje Srba okoline Prnjavora” (posavski „ćoćanski“ i krajiški „roljanski“ krajevi).

Seminar i predavanje će održati Dario Topić, profesor istorije iz Prnjavora koji već 12 godina istražuje folklorno, odnosno etnološko, etnomuzikološko i etnokoreološko naslijeđe Srba okoline Prnjavora.

Polaznici će se upoznati sa ovim segmentima tradicionalnog naslijeđa tj. narodnim kolima, pjesmama i narodnim nošnjama Srba ovog prostora, a cilj je da polaznici stečena znanja primjene u svojim sredinama i kroz svoje aktivnosti očuvaju i promovišu lokalnu kulturu u budućnosti.

Osim ovog predavanja, svoje izlaganje imaće i prof. dr Dimitrije Golemović etnomuzikolog iz Beograda.

Istog dana održaće se predavanje o fuziji mode tradicionalnog i modernog, a drugi dan je posvećen folklornom naslijeđu bosilegradskog krajišta (južna Srbija) i tradicionalnoj ishrani potkozarskog kraja.

Organizatori festivala su KUD Piskavica i TOBL.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here