1,6 miliona za sanaciju 36 škola u RS

0
626

U Republici Srpskoj tokom ove godine biće sanirano 36 škola, od kojih su 33 osnovne i tri srednje, a biće izvršena sanacija mokrih čvorova, grijanja i krovova kako bi se poboljšali uslovi za učenike i radnike.

Podatak je ovo Ministarstva prosvjete i kulture RS, u kojem naglašavaju da su radovi prioritetni za te škole i biće izdvojeno 1.673.192,11 KM.

“Ukupno je za osnovne škole izdvojeno 1.456.192,11, a za srednje 217.000 KM. Tri srednje škole koje će biti sanirane su Srednjoškolski centar ‘Golub Kureš’ Bileća, ‘Jovan Cvijić’ Modriča i ‘Ivo Andrić’ Višegrad”, kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Dodaju da je sanacija nekih škola gotova, a da će ostale biti završene u toku godine.

U OŠ “Miloš Crnjanski” Potočani, kod Prnjavora, za koju se izdvaja 90.000 KM za izgradnju kotlovnice i mašinskih instalacija centralnog grijanja, kažu da imaju tradiciju dužu od 100 godina, a da se od 1969. godine, kada je sagrađen objekat, griju na drva i peći.

“Grijanje nam je neophodno, jer je u pitanju star objekat i inače se smrzavamo, tako da nam je drago što je resorno ministarstvo prepoznalo ovaj problem. Očekujemo da će biti manje brige za učenike, ali i radnike škole za sljedeću zimu i školsku godinu, jer djeci je zaista hladno i ne možemo da zagrijemo hodnik i pomoćne prostorije”, kažu u OŠ “Miloš Crnjanski”. Ističu da će im na taj način biti toplije i čistije, temperature će biti ujednačenije, a doći će i do uštede resursa za grijanje.

Brane Miljatović, direktor škole “Vuk Stefanović Karadžić” Kozarska Dubica, kaže da će u ovoj godini biti izdvojeno 79.759 KM za rekonstrukciju kotlovnice, te da će zahvaljujući tome imati bolje grijanje.

“Kotlovnica je rađena 1976. godine, kotlovi su još od tada i krpimo ih već desetak godina. Nekako smo se snalazili, krpili, varili i izuzetno mi je drago što ćemo konačno ući u sanaciju. Mora se mijenjati i sama kotlovnica, te čim dobijemo obavijest od nadležnih počinjemo s radovima i nadam se da ćemo ih završiti do septembra ili oktobra ove godine”, rekao je Miljatović.

Za potrebu hitne sanacije krova OŠ “Petar Kočić” u Kneževu biće izdvojeno 130.544 KM, a Novica Keleman, v.d. direktora škole, kaže da je stari krov napravljen od salonita te time prijeti opasnosti pod velikim snjegovima.

“Svake godine se penjemo i skidamo snijeg, svako stajanje na krovu je rizično, jer onda prijeti i veće uništenje. Pretprošle godine u decembru vjetar nam je digao dio krova, pa smo to skrpili kako smo znali i umjeli. Pomoću ovih sredstvava za saniranje sigurno ćemo imati bolje uslove. Očekujem da to radimo tokom avgusta kako bismo bili spremni za sljedeću školsku godinu”, kaže Keleman.

Za rekonstrukciju toaleta i dogradnju toaleta za invalide u Srednjoškolskom centru “Jovan Cvijić” u Modriči izdvojeno je 20.000 KM. Novka Marković, direktorica ovog centra, kaže da do početka naredne školske godine moraju izvršiti sanaciju, a da će radove najvjerovatnije izvoditi tokom raspusta.

“Planirano je da od ostave pored toaleta napravimo toalet za invalide. Imamo naznake da će nam iz osnovne škole doći djece s invaldititetom pa je to zaista potrebno da završimo”, rekla je Markovićeva.

Brojke:

  • 1.456.192 KM za osnovne škole
  • 217.000 maraka namijenjeno srednjim školama

(Nezavisne)

Dijeli vijes

PODIJELI