0
1617

Sava je na kućnom pragu mještana gradiških sela Bistrica, Gašnica i Vrbaška. Lajićima samo što se nije ulila u hodnik. Napravili su skelu ako se, kao prije četiri godine, izlije u kuću. Pričaju da se, sa vodom, bore kako znaju i umiju. Ne znaju šta će sa stokom i strahuju da će morati da je iznose iz štale do koje će se, ako rijeka nastavi da raste, uskoro moći samo čamcem.

“Ne mogu prići momentalno. Jutros sam prešao, falio je centimetar da ne ulije u čizme. Ali sad, dobio sam čizme ribarske, od komšije, tako da mogu prići stoci. Imam krmaka, kokoši sam već prebacio gore, kod ovog komšije”, rekao je Bogdo Lajić iz sela Vrbaška (Gradiška).

Sava je popodne počela da se izliva u Gašnici, na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica. Zbog toga bi moglo da dođe i do obustave saobraćaja. Problem su i podzemne vode koje izbijaju u naseljima Mačkovac i Doline, u neposrednoj blizini nasipa koji se, za sada, dobro drži. Tamo su vatrogasci, iz dvorišta, ispumpavali višak vode ali dok se vodostaj ne stabilizuje, to neće mnogo pomoći. Poplavljene su garaže i podrumi.

– Sve ovo što se vidi sada je pod vodom, to je pod vodom, prikolica jedna, druga, i iznad ovi pomoćni objekti, sve je to poplavljeno”.

“Ovo je već jedno četiri, pet puta do sada da se ovako radilo. Ranije je bilo poplave, ali se nije osjećala toliko voda i brzo se povlačila”, reklai su stanovnici naselja Doline.

Dobra vijest je da Sava u Gradišci, umjesto dosadašnjih centimetar po satu, raste manjim intenzitetom i da, za sada, nema nepremostivih problema. Dosta ih je bilo i na crpnoj stanici “Kej” gdje je Civilna zaštita poslala još dvije pumpe pa je vodostaj na toj lokaciji krenuo da opada. Načelnik opštine poručuje građanima da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

“Zaista moram reći da sve raspoložive ekipe Civilne zaštite i komunalnih preduzeća sa područja opštine Gradiška su 24 sata u funkciji. Tu su, kod građana, da priđu građanima, da pomognu. Evo, pripremamo i vreće s pjeskom”, rekao je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Vreće s pijeskom, nadaju se u opštini Gradiška, neće biti potrebne. I na to moraju da budu spremni jer iz Jasenovca i dalje ne stižu dobre vijesti. Tamo je u, tri sata, Sava dostigla 901 centimetar.

ATV

PODIJELI