Najsigurnije zemlje na svetu, jedna nam je veoma blizu: Ovde treba pobeći ako izbije Treći svetski rat (FOTO) (VIDEO)

0
1371

Nakon navodnog hemijskog napada koji je sirijska vojska izvela prošlog vikenda u Dumi u blizini Damaska, američki predsednik Donald Tramp oštro je zapretio Siriji i njenom savezniku Rusiji, a u medijima sve češće se spominju tri reči “Treći svetski rat”.

Tramp je na Tviteru rekao “Rusiji da se spremi.”

– Rusija je izjavila da će oboriti bilo koju raketu koja bude išla ka Siriji. Spremi se Rusijo, jer će doći, lepe, nove i “pametne”. Ne bi trebalo da budete partneri sa životinjom koja ubija gasom svoj narod i uživa u tome – napisao je Tramp u sredu na Tviteru.

Sirjska vojska je u napadu navodno koristila sarin Foto: AP/Tanjug

Independet piše da je ovo ko zna koji put da se priča o ratu od kako je Tramp postao predsednik Amerike. Neki ljudi veruju da Treći svetski rat samo što nije počeo, a ovo je dodatno podgrejala trenutna situacija u Siriji. Tramp svakog trenutka treba da saopšti da li će napasti Siriju.

U skladu sa trenutnom situacijom, Independent je napravio spisak 10 zemalja u kojima biste trebali da budete ako izbije rat. Spisak su napravili na osnovu podataka iz “Global Peace Indexa” od prošle godine.

10. Irska

Irska praktikuje vojnu neutralnost, a od 1930-ih godine je neutralna na međunarodnom polju je neutralna još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Ako rat izbije, verovatno bi ostala neutralna.

9. Švajcarska

Švajcarska ima najdužu istoriju vojne neutralnosti, koja traje od 1815.  Od tada nije učestvovala ni u jednom međunarodnom ratu. Planine u Švajcarskoj su najbolja zaštita od stranih invazija.

Planine u Švajcarskoj su najbolje skrovište od napada Foto: Tanjug/AP

8. Slovenija

Slovenija je samoodrživa, poseduje termalne, solarne i hidroelektrične izvore energije, što znači da u slučaju rata neće biti zavisna ni od jedne zemlje. S obzirom da nije ulazila u svetske ratove, pretpostavlja se da će i ovog puta biti neutralna.

7. Fidži

Ostrvo u južnom delu Tihog okeana je geografski izolovano i prilično je sigurno. Ne postoji izlaz na kopno, a vlasti Fidžija se tradicionalno drže dalje od sukoba.

6. Danska

Ova zemlja bi mogla da bude uvučena u rat jer je članica NATO-a, ali Danska ima jedno jako sigurno mesto – Grenland, koji je veoma udaljen.

5. Austrija

Austrija se nalazi na 4. mestu od 163 zemlje po svom indeksu mira. Pored toga, u oblastima sukoba, militarizacije i sigurnosti ima ocenu ispod 1.5 od 5.

Glavni grad Austrije – Beč Foto: Wikipedia/Thomas Wolf, www.foto-tw.de

4. Portugal

Portugal je postao oaza stabilnosti. Ekstremno desni populizam u ovoj zemlji nije našao uporište od Drugog svetskog rata, što zemlju čini stabilnom i sigurnom.

3. Novi Zeland

I ova zemlja više od pola električne energije dobija od hidroelektrana, zemlja je plodna, a usevi bogati. U slučaju da se odvoji od ostatka sveta, moguće je preživeti u njoj i ima dovoljno energije za sve.

Udaljena lokacija čini je sigurnom u slučaju rata.

Udaljeni Novi Zeland sigurna je lokacija u slučaju izbijanja rata Foto: Wikipedia/quiltsalad

2. Kanada

Kanada je osma najsigurnija zemlja na svetu prema indeksu mira. Ima ocenu 1.1 od 5 kada je u pitanju domaći i međunarodni sukob, zbog čega je jedna od zemalja koja se ne uključuje u rat.

1. Island

Island je prvi na listi prema indeksu globalnog mira, što ga čini najmirnijom zemljom na svetu. Geografski je daleko od zemalja koje bi mogle da budu uvučene u rat, kao što su SAD, Severna Koreja, Rusija i Iran. Island je zato najbolje mesto za skrivanje.

telegraf.rs

PODIJELI