60 godina novinarskog i književnog rada Nedeljka M. Sančanina

0
441

Srpski književni klub “Talasi” priredio je svečanost povodom obilježavanja 60 godina novinarskog i književnog rada Nedeljka M. Sančanina, osnivača i prvog predsjednika SKK “Talasi”. Ovaj vrijedni književni poslenik osnivač je književne manifestacije koja se u oči Vidovdana svake godine održava kod pomen crkve u Kremni u naslovu “Svome rodu od Kosova do sada”.

Evo šta je tim povodom o slavljeniku i dobitniku Povelje a za nagradu umjetničke fotografije rekao Goran Vuković, predsjednik Srpskog književnog kluba “Talasi” Prnjavor:

Govoriti o Saniju (namjerno kažem Saniju), znači govoriti o legeni, živoj legendi, znači govoriti o veličini…dubini i širini. -VELIČINI, jer je broj pisanih tragova, književnih naslova, publikacija, naučnih i drugih radova, fotografija, jeste toliki da se mora upotrijebiti veličina kako bi se opisala dimenzija svega toga. O DUBINI – jer se za svaki pomenuti rad Sani njom koristio istražujući poput najboljeg moreplovca i ronioca dubine onoga o čemu je pisao…ŠIRINI jer se za sve što je radio koristio širinom svoje duše koja je opelemenila sve ono čega se stvarajući dotakao.

Govoriti o Saniju je čast i obaveza, dužnost i zadovoljstvo…govorti o onome o čemu je stvarao znači stvarati…znači moći, željeti…htjeti…znati…znati šta hoćeš ali i koliko možeš.

Govoriti o Saniju i njegovom jubileju znači obuhvatiti sve što je kroz pisanu riječ i fotografiju ostavio svom Prnjavoru i drugim gradovima, ali i gledati u budućnost idući onim putem koji je i on započeo i koji se nikada neće završiti.

Govoriti o Saniju, to jeste, pisati o njemu, znači biti pisac, pjesnik, esejista, kolumnista, prozaista. Raditi to, znači biti ono što je on bio, znači biti Hranioc ratnika, Nositi dvije otadžbine u srcu, biti u Ženskim dušama, mirisati Miris zavičaja…i još puno toga.

Sani je naš, posve naš, učen, pismen, nagrađen, neograđen, oBogodađen…Neustrašiv, nenadmašiv, pogrešiv ali pokaješiv…i rješiv.

O Saniju bi se moglo govoriti puno…pisati o njemu, tumačiti, značiti i odugovlačiti…ali nema potrebe za tim…već da se vratim na početak:

Govoriti o Saniju, znači govoriti o legendi…ali ovaj put živoj legendi…a legende – svi znamo šta su. Sani je o sebi napisao legendu prije nego je u nju otišao…e pa legendo…SREĆNO TI BILO…NA MNOGAJA LjETA!!!

Prnjavor, 09.01.2018.
predsjednik SKK “Talasi” , Goran Vuković

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here