Putin stigao u Beograd

0
1818
Danas će se u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Posjetu Putina Srbiji pratite iz minuta u minut:

14.00 – Predsjednici Putin i Vučić stigli su pred Palatu Srbija uz zvuke crkvenih zvona i počasne plotune.

Počasni stroj garde i delegacija dvije zemlje sa ministrima dočekali su Putina uz predsjednika Vučića. Čuju se počasni plotuni, kao i crkvena zvona.

13.58 – U Palatu Srbija stigli su ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ambasador Slavenko Terzić, a čeka se i dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, javlja Sputnjik.

13.47 – Predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin odali su počast i položili vijence na spomenik Oslobodiocima Beograda, kao i na spomenik Crvenoarmejcu, kod Novog groblja u Beogradu.

13.25 – U Palatu Srbija stigao je dio ruske delegacije u kojoj je i direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin

13.20 – Kolona s predsjednicima Putinom i Vučićem krenula je ka Groblju oslobodilaca Beograda, gdje će položiti vijence, prenosi Sputnjik.

13.09 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsjednika Rusije Vladimira Putina na crvenom tepihu.

Vučić-Putin (Foto: Tanjug)

Vučić-Putin (Foto: Tanjug)

13.07 – Putinov avion sletio na beogradski aeodrom.

Putin u Beogradu (Foto: RTRS)

Putin u Beogradu (Foto: RTRS)

12.49 – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović prisustvovala je u Beogradu potpisivanju ugovora između preduzeća “Infrastrukture železnice Srbije” i ruskih željeznica “RŽD internešnel” o novim projektima na Željeznici Srbije, vrijednih 230 miliona evra.

Putinova limuzina (Foto:© Sputnik / Radoje Pantović)

Putinova limuzina (Foto:© Sputnik / Radoje Pantović)

12.40 – Za posjetu predsjednika Rusije vlada izuzetno veliko interesovanje novinara, a iz Beograda će o posjeti Putina, njenim dimenzijama i porukama izvještavati gotovo 600 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 160 redakcija, piše Tanjug.

Novinari (Foto:© Tanjug / Tanja Valič)

Novinari (Foto:© Tanjug / Tanja Valič)

12.26 – Dio ruske delegacije stigao je na Groblje oslobodilaca Beograda.

12.20 – Tri “miga 29” koji će pratiti predsjednika Rusije Vladimira Putina kada uđe u vazdušni prostor Srbije su velika počast, ali prije svega su u funkciji bezbjednosti, izjavio je danas general u penziji Vidosav Kovačević.

Kovačević je istakao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sposobno vazduhoplovstvo koje čuva svoje nebo, i to zahvaljujući vojnoj pomoći Rusije, piše Sputnjik.

Srpski radari već prate Putinov avion (Foto: Sputnik / Olivera Ikodnović)

Srpski radari već prate Putinov avion (Foto: Sputnik / Olivera Ikodnović)

12.15 – I šarplaninac Paša kog će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniti Vladimiru Putinu očekuje dolazak svog novog gazde u Beograd. Tromjesečno štene je upravo okupano i spremno za doček.

Šarplaninac Paša, poklon za Putina Foto : Predsedništvo Srbije

Šarplaninac Paša, poklon za Putina Foto : Predsedništvo Srbije

12.02 – Vođa “Noćnih vukova” iz Srbije Saša Savić zajedno sa svojim prijateljima dočekaće predsjednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save.

Vladimir Putin (Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev)

Vladimir Putin (Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev)

11.32 – Bilbordi i plakati zahvalnosti Putinu u Leposaviću

11.25 – Avion sa ruskim privrednicima, koji su dio delegacije koju predvodi predsjednik Rusije Vladimir Putin, sletio je na beogradski aerodrom, javlja Sputnjik.

11.23 – Proba počasnih plotuna ispred Palate Srbija.

Putin sletio u Beograd (Foto: Tanjug)

Putin sletio u Beograd (Foto: Tanjug)

11.08 – Predsjednički avion trenutno se nalazi iznad Novog Sada.

Putinov avion za Beograd (Foto© flightradar24.com / screenshot)

Putinov avion za Beograd (Foto© flightradar24.com / screenshot)

10.58 – Prvi avion iz delegacije predsjednika Rusije Vladimira Putina ušao je u vazdušni prostor Srbije, javlja Sputnjik.

10.51 – Na parkingu u blizni VIP terminala beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” već je parkirana limuzina kojom će se predsjednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu.

Riječ je o modelu Aurus Senat, iz serije “kortež”, a limuzina je napravljena specijalno za Putina, pa se naziva i “Putinomobil”.

Putinmobil (foto:Sputnik / Press Service of the President of Russia/Mihail Metzel/Poo)

Putinmobil (foto:Sputnik / Press Service of the President of Russia/Mihail Metzel/Poo)

Više o ovoj limuzini čitajte u posebnom tekstu.

10.47 – Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu, piše danas britanski servis Bi-Bi-Si uoči Putinove posjete Beogradu.

10.25 – Na autoputu od centra grada ka aerodomu “Nikola Tesla”, na koji će, kako se očekuje, danas oko podne sletjeti avion sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, za sada nema gužvi u saobraćaju, javlja reporter Tanjuga.

Na izlazu iz Beograda, duž autoputa koji je ukrašen zastavicama Rusije i Srbije, raspoređeni su pripadnici policije na svakih 100-200 metara.

Na samom aerodromu “Nikola Tesla” prisutan je veliki veliki boj pripadnika policije i obezbjeđenja.

09.47 – Sudeći prema servisu za praćenje letova u svijetu “Flajt radar”, predsjednički avion Vladimira Putina poletio je sa aerodroma Vnukovo u Moskvi ka Beogradu i trenutno je iznad Bjelorusije, javlja Sputnjik.

Let aviona možete pratiti ovdje.

Putinov avion za Beograd (Foto© flightradar24.com / screenshot)

Putinov avion za Beograd (Foto© flightradar24.com / screenshot)

09.45 – Za vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji biće potpisan 21 sporazum i memorandum o razumijevanju, od čega će čak trećina biti iz oblasti inovacija i digitalizacije.

09.04 – Redovnost susreta predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića pokazatelj je dobrih odnosa dvije zemlje, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

09.02 – Sjever Kosova i Metohije okićen je ruskim zastavama i fotografijama ruskog predsjednika Vladimira Putina, povodom njegove današnje posjete Beogradu.

Plan posjete predsjednika Rusije:

U 14.05 časova planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a u 15.00 časova ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Za 15.15 časova predviđena je ceremonija na kojoj će Putin uručiti Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.

Izjave za medije Vučića i Putina planirane su za 15.20 časova.

Od 18.15 do 18.45 časova predviđen je obilazak Hrama Svetog Save.

Sinoć je u Beograd doputovao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Mjere obezbjeđenja podignute su na najviši nivo, angažovano je više od sedam hiljada pripadnika bezbjednosnih službi, a u prestonicu Srbije doputovali su i ruski bezbjednjaci.

Moskva je potvrdila da će jedna od tema biti i produžetak gasovoda “Turski tok”, a i potpisivanje više bilateralnih sporazuma. Vučić je u intervjuu agenciji “Tas” istakao da je Srbija pouzdan partner Rusiji, jer kad nešto kaže, to i uradi. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da njegov dolazak ne mora da znači narušavanje odnosa sa Evropskom unijom.

Zvaničnu posjetu Putina Beogradu i u međunarodnim krugovima vide kao jedan od najznačajnijih političkih susreta, u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih sila u rješavanju kosovskog problema, prenosi Sputnjik.

Na programu i portalu RTRS-a, danas možete da pratite detalje Putinove posjete Beogradu.

Izvor: Nezavisne novine

PODIJELI