8. mart – Međunarodni dan žena

0
288

Danas je 8. mart – Međunarodni praznik žena!

Obilježava se kao uspomena na prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila 1857. godine u Njujorku.

Tekstilne radnice protestovale su zbog loših radnih uslova i malih plata.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svim ženama povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena i istakla da je potreba za daljom emancipacijom žena trajni zadatak društva u cjelini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je, u ime Narodne skupštine i u svoje ime, 8. mart – Međunarodni dan žena, ističući da će Narodna skupština nastaviti da sistemskim mjerama i kvalitetnim zakonskim rješenjima radi na daljnjem unapređenju prava i položaja žena u društvu.

PODIJELI