8 savjeta kako da se zauvijek riješite jesenje alergije

0
1322

Ako spadate u onu grupu (ne)srećnika alergičnih na ambroziju, sigurno se ne radujete predivnim jesenjim bojama kao ostali. Kihanje, začepljen nos i svrabež u očima dio su vaše svakodnevnice. Alergija na plijesni takođe se najviše javlja u ovom periodu godine. Problem kod ove vrste alergije je taj što ona ne prestaje ni kada padne prvi snijeg. Takođe, alergija na prašinu i perut kućnih ljubimaca može da traje tokom cijele godine. Donosimo osam savjeta kako da se uspješno izborite sa alergijom koja se javlja u jesen.

Izbjegavajte izlaziti vani u toku velike koncentracije alergena u vazduhu

Najveća koncentracija polena ambrozije je krajem ljeta i početkom jeseni, kada noći postaju duže. Redovno provjeravajte koncentraciju polena u vazduhu slušajući biometerološku prognozu za vašu regiju. Kada je koncentracija visoka, izbjegavajte da izlazite, a posebno ujutro kada je vani toplo.

Ne dozvolite polenu da uđe u vaš dom

Osigurajte svoj dom tako što ćete upaliti klimu te držati prozore zatvorene u periodu kada je velika koncentracije polena. Takođe, dok se vozite, zatvorite prozore na autu.

Očistite dvorište od plijesni

Plijesni se vani najčešće javljaju na vlažnom lišću ili trulom drveću. Uklonite opalo lišće te dvorište očistite od uvelih biljaka. Vodite računa da kišnica nesmetano prolazi kroz oluke i odlazi u odvod. Ako imate nekog posla vani, preko nosa i usta stavite masku. Takođe, odjeću u kojoj ste radili, ostavite van kuće ili je odmah operite.

Očistite unutrašnjost kuće od plijesni

Unutrašnje plijesni “vole” vlažna područja kao što su podrumi, kupatila i kuhinje. Redovno provjeravajte mjesta gdje se nalazi “mokri čvor” (slavine, kada, toalet šolja i slično) te u slučaju da je negdje nešto procurilo, odmah popravite. Izbacite vlažne tepihe ili staze. Mjesta na kojima se pojavila plijesan operite varikinom razblaženom sa vodom. Nakon što isperete, ta mjesta dobro osušite kako biste spriječili da se plijesni ponovo pojave.

Vodite računa o kvalitetu vazduha u kući

Klima uređaj koji u sebi ima HEPA filter će smanjiti koncentraciju alergena u vazduhu koji dovode do pojave alergije na plijesni, ambroziju, prašinu i životinjsku perut. Kako biste smanjili vlažnost u kupatilu, ugradite izduvni ventilator koji ćete uključiti u toku ili nakon tuširanja. Kada je podrum u pitanju, redovno ga čistite i vodite računa da uvijek bude suh.

Pravilno čišćenje

Zaboravite na metlu, jer ćete na taj način samo još više “podignuti” prašinu. Koristite vlažnu krpu, džoger ili dobar usisivač. Ako ste u mogućnosti, nabavite usisivač sa HEPA filterom. Usisajte pod, ali i namještaj i paravane. Dok usisavate, stavite masku na lice.

Fokusirajte se na spavaću sobu

Vodite računa da je spavaća soba uvijek čista, jer ćete tu ipak provesti bar trećinu svog života. Ne uvodite kućne ljubimce u nju. Bez obzira koliko oni slatki bili, sa sobom će unijeti polen, plijesni te ostaviti perut. Plijesni i grinje “obožavaju” posteljinu pa je zato uvijek prekrijte pokrivačem otpornim na alergene. Jednom sedmično operite posteljinu na najvišoj temperaturi te dodajte i varikinu, ako mislite da je potrebno. Takođe, sušite je na jakom suncu ili u sušilici.

Ne zaboravite na žohare

Istraživanja pokazuju da je alergija na žohare kod djece češća nego na mačke ili prašinu. Riješite ih se što prije možete i imajte na umu da ako vidite jednog, negdje se, nažalost, krije još stotine drugih. Da biste riješili ovaj problem, vjerovatno ćete morati zvati profesionalca koji se bavi uništavanjem ovih štetočina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here