9. maj – Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Prnjavoru

0
485

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, u spomen parku u Prnjavoru danas su položeni vijenci na biste četiri narodna heroja sa prnjavorskog područja – Vida Nježića, Radu Vranješević, Novaka Pivaševića i Stanka Vukašinovića.

Kiša i hladno vrijeme nisu spriječili prnjavorčane da se danas okupe ispred spomen parka i odaju počast svojim predacima koji su dali živote u borbi protiv fašizma. Među prisutnima bio je i borac NOR-a, Đorđo Janković /Na slici/

Na početku rata otišao u partizane, koji su se tada zvali narodna vojska, ranjen dva puta.
Borac NOR-a od 1941. godine Đorđo Janković

Vijence su položili predstavnici opštinske vlasti, SUBNOR-a i Boračke organizacija opštine Prnjavor, predstavnici porodica poginulih boraca i drugih delegacija.

Predsjednik opštinskog odbora SUBNOR-a Prnjavor, Rade Radonjić, prigodnim govorom se obratio prisutnima, podsjetivši da je sa područja prnjavorskog sreza u Narodnooslobodilačkoj borbi učestvovalo 4.500 hiljade boraca.

“Prema podacima SUBNOR-a, prvi metak na neprijateljske vojnike na području ove ove opštine ispalio je Tane Preradović u Donjim Vijačanima 8. oktobra 1941. godine. Tokom ratnih dejstava poginulo je oko 700 boraca sa područja Prnjavora, a 1.200 je ranjeno.” kazao je Radonjić.

Među okupljenima bio je i šesnaestogodišnji Đorđe Tešanović, veliki poštovalac tradicije srpskog naroda.

“Od djeda sam mnogo naučio o Jugoslaviji i Titu, on mi je ispričao istoriju partizana i njihovu borbu tokom Drugog svjetkog rata. Obavezno prisustvujem obilježavanju značajnih datuma, jer smatram da mladi ljudi trebaju znati svoju istoriju, poručuje Tešanović.

Vijenci su danas položeni i na Spomen obilježju borcima proteklog rata čija imena se takođe nalaze u Spomen parku. Marijan Popadić. /prnjavorlive.info/

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here