ZBOG KORONAVIRUSA OTKAZANI PREOBRAŽENJSKA LITIJA I TRADICIONALI VAŠAR U PRNJAVORU

0
892

Preobraženjska litija ulicama Prnjavora koja se održava uoči krsne slave opštine večeras neće biti održana zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane pojavom virusa korona, potvrđeno je Srni u opštini Prnjavor.

Načelnik opštine Darko Tomaš kaže da će biti održane službe u crkvama u Prnjavoru i na Vučijaku , ali neće biti litije kroz grad.

“Na parastosima na Vučijaku i u Šibovskoj prisjetićemo se poginulih boraca, a povodom ovog značajnog datuma sutra ćemo dodijeliti opštinske nagrade i priznanja najzaslužnijim građanima i kolektivima” , pojasnio je Tomaš.

Prema opštinskom protokolu danas u 18.00 časova biće obavljena svečana služba u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru.

Na dan opštinske krsne slave službe će u 9.00 časova biti održane u hramovima u Prnjavoru i na Vučijaku. Parastosi poginulim borcima sa područja opštine Prnjavor održaće se u 11.00 časova na Vučijaku i u podne u Šibovskoj.

Obilježavanje krsne slave opštine Prnjavor biće završeno dodjelom opštinskih nagrada i priznanja u Centru za kulturu sa početkom u 13.00 časova. Ovogodišnje najviše priznanje – Povelju zaslužnog građanina opštine Prnjavor sa zlatnim grbom biće uručeno majci poginulih boraca Desi Đurić iz Kokora.

Nepovoljna epidemiološka situacija razlog je i otkazivanja prnjavorskog vašara, manifestacije sa stogodišnjom tradicijom održavanja. Ovaj, jedan od najmasovnijih događaja na području opštine u toku godine, do sada je održavan od 18. do 20. avgusta.

Tomaš kaže da nema mogućnosti da vašar ove godine bude održan.

“ Ne usuđujemo se da dopustimo organizaciju vašara jer bi taj događaj mogao stvoriti neka nova žarišta i širenje virusa korona. Vašarski dani ranije su počinjali na današnji dan, a ove godine neće biti ništa” , rekao je Tomaš.

/Srna/

PODIJELI