Aćić: I dalje na sceni tihi bojkot povratka Srba u FBiH

0
474

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić izjavio je da je i danas, 25 godina nakon rata u BiH, na sceni tihi bojkot i opstrukcija povratka Srba u FBiH.

– Opstrukcija se manifestuje na veoma suptilan način, tako što se napravi povratniku kuća, a onda on trpi i čeka kada će mu biti urađen put i kada će dobiti priključke za vodu i struju, što je obaveza lokalne zajednice – rekao je Aćić u intervjuu Srni.

Aćić kaže da nije zadovoljan stepenom angažovanja kantonalnih i federalnih vlasti kada je riječ o povratku Srba u FBiH, jer federalno Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica raspolaže sa četiri puta većim budžetom od Republičkog sekretarijata, čiji budžet iznosi devet miliona KM.

Kada je riječ o povratku u Republiku Srpsku u periodu od 2006. do 2019. godine, Aćić je naveo da je bivše Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske samo u obnovu objekata uložilo ukupno 23 miliona KM, od čega je dvije trećine dato za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku.

– Јasno je izražena namjera institucija Republike Srpske da se podrži povratak u Srpsku – ukazao je Aćić.

Kada je riječ o obnovi vjerskih objekata, kaže Aćić, za objekte Katoličke crkve dato je četiri miliona KM, za rekonstrukciju objekata Islamske zajednice više od 1,5 miliona KM, a za obnovu objekata Srpske pravoslavne crkve 2,7 miliona KM.

Aćić je naveo da se Republički sekretarijat sve češće susreće sa zahtjevima udruženja srpskih povratnika u FBiH za podizanje nivoa bezbjednosti Srba kroz elektrifikaciju i bolju osvijetljenost rubnih dijelova njihovih naselja kroz koje prolaze migranti.

Dodao je da je Sekretarijat potpisao ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske za nabavku dronova koji će pratiti kretanje migranata, podsjetivši da je politika Vlade Srpske da nema izgradnje migrantskih centara na teritoriji Republike Srpske.

Aćić je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske za činjenicu da su ove godine prvi put u istoriji bivšeg Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske, čije je poslove preuzeo Republički sekretarijat, približno ujednačena sredstva za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku i Srba u FBiH.

Precizirao je da je za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku predviđeno 1,8 miliona KM, a za povratak Srba u FBiH 1,7 miliona KM.

Aćić kaže da je Republički sekretarijat u ovoj godini planirao da u 50 opština i gradova potpiše ugovore za povratak u FBiH i Republiku Srpsku, te da je do sada realizovano i potpisano oko 40 odsto takvih ugovora.

Govoreći o prioritetima u radu Sekretarijata u idućoj godini, Aćić kaže da su prioriteti – sprovođenje međunarodnih projekata iz kreditnih i donatorskih sredstava, stambeno zbrinjavanje porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica, primjena koncepta socijalnog stanovanja u Srpskoj, te oblast migracija.

Aćić je naveo da Strategija socijalnog stanovanja, koju je usvojila Vlada Srpske, podrazumijeva dodjeljivanje stanova koji se prenose u vlasništvo jedinica lokalne samouprave koje upravljaju tom imovinom.

– Očekujemo nastavak tog koncepta – rekao je Aćić i dodao da Sekretarijat sufinansira sredstva za oko 600 porodica koje se nalaze u alternativnom smještaju.

Aćić je napomenuo da je Republički sekretarijat pokrenuo aktivnost sa lokalnim zajednicama radi utvrđivanja svih porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica koje nisu stambeno zbrinute, nisu iskoristile pravo na vraćanje imovine, nisu se vratile u prijeratno mjesto življenja niti ostvarile pravičnu nadoknadu imovine.

Aćić je rekao da će Sekretarijat dostaviti Vladi Republike Srpske informaciju o tome i prijedlog rješavanja problema stanovanja za porodice za koje se utvrdi da nisu stambeno zbrinute.

Naveo je da je u banjalučkom naselju Kuljani počela primjena Programa socijalnog stanovanja, gdje je u tri lamele useljeno više od 50 porodica, a u toku je izgradnja još dvije zgrade sa 50 stanova u mjesnoj zajednici Ada.

Na spisku prijavljenih, kaže Aćić, nalazi se više od 150 porodica koje čekaju krov nad glavom i ispunjavaju uslove, ali neće sve moći da budu stambeno zbrinute u naselju Ada.

Aćić očekuje od Vlade Srpske veća sredstva u idućoj godini za rad Republičkog sekretarijata, koji godišnje raspolaže sa oko devet miliona KM, što nije dovoljno da bi se moglo više pomoći povratku Srba u FBiH.

Kada je riječ o sprovođenju Regionalnog stambenog programa u BiH, Aćić kaže da su do sada završena 803 individualna i kolektivna objekta stanovanja, a do kraja godine bi trebalo biti završeno još 130 kuća i stanova.

Podsjetio da je Regionalnim stambenim programom predviđena izgradnja 1.882 stambene jedinice, odnosno kuća i stanova.

– Svi projekti koji se realizuju sa međunarodnim donatorima i kreditorima trebali bi da budu okončani 2022. godine – napomenuo je Aćić.

/Srna/

PODIJELI