Knjiga Darija Topića upotpunila zavičajnu zbirku

0
707

Zavičajna zbirka Narodne biblioteke u Prnjavoru od danas je bogatija za nekoliko primjeraka knjige “Prnjavor i okolina na stranicama `Bosanske vile`”, dar profesora istorije Darija Topića, koji je i autor izdanja.

Topić je u izjavi Srni rekao da je ova knjiga nastala kao rezultat njegovog stalnog traganja za istorijskim izvorima, u ovom slučaju periodima, koji su u vezi sa prošlošću Prnjavora.

“Da bismo započeli bilo kakvo ozbiljno istraživanje moramo locirati istorijske izvore i sve ostalo što nam može pomoći u daljem pisanju i radu na konkretnom djelu. `Bosanska vila` vrlo je interesantna kao književni časopis koji donosi dosta podataka iz te sfere života. Ovaj srpski list uvijek je pokušavao da nađe prostora i za političko djelovanje i praćenje događaja i tokova od istorijskog značaja”, kaže Topić.

On kaže da je pri istraživanju, koje je podrazumijevalo detaljan pregled oko 11.000 stranica ovog lista, bio iznenađen činjenicom da je Prnjavor u to vrijeme kroz članke i tekstove, zastupljen u dobroj mjeri u nekom periodu izlaska “Bosanske vile”, gotovo jednako kao što su to bili veći centri, poput Sarajeva, Banjaluke, Mostara ili Tuzle.

“Na Prnjavor se odnose 92 vijesti. One su slate iz Prnjavora na štampu u Sarajevo ili su vijesti iz drugih sredina u kojima se pominju Prnjavorci. To su uglavnom prilozi u vezi sa kulturnim i vjerskim dešavanjima, javnom životu, a dosta podataka je i o školstvu tog vremena” , precizirao je Topić.

Direktor Narodne biblioteke Dragana Marinković kaže da su ovom donacijom dodatno obogaćene police zavičajne biblioteke, koja je od velikog značaja za opštinu Prnjavor.

“Vjerujem da će naši čitaoci na stranicama Topićeve knjige moći pronaći zanimljive podatke o uglednim ličnostima iz naše prošlosti i značajnim događajima iz tog vremena” , rekla je Marinkovićeva Srni, i dodala da raduje što se u zadnje vrijeme na policama Narodne biblioteke sve više mogu pronaći radovi koji obrađuju široj javnosti manje poznate istorijske činjenice iz prošlosti Prnjavora.

Knjiga “Prnjavor i okolina na stranicama `Bosanske vile`” podijenjena je u sedam poglavlja. Na prvih 50 stranica se nalazi sinteza svih prikupljenih podataka, dok su u drugom dijelu knjige originalni članci iz “Bosanske vile”.

List “Bosanska vila” pokrenuli su 1885. godine u Sarajevu učitelji srpske škole Božidar Nikašinović, Stevo Kaluđerčić, Nikola Kašiković i Nikola Šumonja. Ovaj list je izlazio do 1914. godine.

“Bosanska vila” bila je srpski list za “zabavu, pouku i književnost”. Pokrenut je kao organ Učiteljskog zbora Srpske škole u Sarajevu, a zabranjen od austrougarskih vlasti.

/Srna/

PODIJELI