POLAGANJEM VIJENACA OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

0
436

Polaganjem vijenaca kod bista četiri narodna heroja NOR-a u Spomen-parku, te kod spomenika junacima grada i žrtvama fašističkog terora u gradskom parku, u Prnjavoru je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić rekao je Srni da je sa područja ove opštine u NOR-u učestvovalo 4.500 boraca od kojih je poginulo 1.000 na ratištima širom nekadašnje Jugoslavije.

On je naveo da su među članovima ove organizacije još četiri preživjela borca iz tog perioda.

“Broj preživjelih boraca NOR-a se iz godine u godinu smanjuje, ali nastojimo da ovakvim okupljanjima sačuvamo uspomenu na ratna dešavanja”, istakao je Radonjić.

On je naveo da organizacija na čijem je čelu nastoji da očuva u dobrom stanju i spomenike iz Drugog svjetskog rata.

“Obnovili smo mnoge spomen-ploče, a na LJubiću smo završili spomen-obilježje i park sa klupama i izletištem da nas podsjećaju na grupu ljudi koji su 14. oktobra 1941. godine izašli na to brdo i formirali prvu partizansku četu” , rekao je Radonjić.

On je podsjetio i da je na području opštine Prnjavor prvi metak na neprijateljske snage ispalio Tane Preradović 8. oktobra 1941. godine u Donjim Vijačanima.

Današnjem polaganju vijenaca prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš, koji je rekao da 9. maj nije običan dan jer je porazom fašističkog režima 1945. godine opredijeljen dalji razvoj Evrope, a pet godina kasnije ustanovljenjem Šumanove deklaracije stvoren početni osnov moderne Evrope, odnosno današnje Evropske unije.

On je izrazio uvjerenje da mlade generacije kroz školske časove iz istorije mogu dovoljno saznati o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu, te da je na svakom pojedincu da usvoji, zapamti i zadrži saznanja u mjeri kojoj to želi.

Opština Prnjavor je u Drugom svjetskom ratu dala četiri naroda heroja – Vida NJežića, Radu Vranješević, Novaka Pivaševića i Stanka Vukašinovića.

/SRNA/

Foto: Aleksandar Atić

PODIJELI