Dogodilo se na današnji dan, 13. oktobar

0
321

1792 – Predsednik SAD Džordž Vašington (George Washington) položio je kamen-temeljac Bele kuće, predsedničke rezidencije u Vašingtonu.

1815 – Streljan je francuski maršal Žoakim Mira (Joachim Murat), najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860 – Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884 – Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwich Mean Time).

1905 – Umro je engleski glumac Henri Irving (Henry), jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.

1923 – Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske.

1925 – Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1943 – Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

1972 – Sovjetski putnički avion “Iljušin 62” srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U dotada najvećoj avionskoj nesreći poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

1976 – Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1977 – Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemačke kompanije Lufthanza koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadiš u Somaliji. Nemački komandosi uspešno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra.

1988 – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinski pokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

1990 – U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi održana je prva liturgija posle 73 godine.

1993 – Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea (Guenter Parche) zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.

1997 – Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) susreo se sa liderom Šin Fejna Geri Adamsom (Gerry Adams). To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.

1997 – Britanski supersonični automobil je prvi uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

1998 – Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovođenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

2000 – U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2001 – Generalni sekretar UN Kofi Anan dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

2002 – U drugom krugu glasanja na predsedničkim izborima najviše glasova dobio je Vojislav Koštunica. Bili su to četvrti predsednički izbori u Srbiji od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

2005 – Preminuo je Ištvan Erši, mađarski disindent, pisac, dramaturg, pesnik i prevodilac. Erši je 1956. godine osuđen na osam godina zatvora zbog učešća u organizovanju pobune protiv totalitarnog režima, a oslobođen je 1960. (“Budizam i dijalektika”, “Ah, ta stara dobra vremena”, “Glas gospodara”).

2012 – Regionalne izbore u Češkoj, na kojima je trijumfovala opoziciona levica, obeležio je mali odziv birača, svega 36,88 odsto od oko osam miliona registrovanih.

2017 – Francuskinja Odri Azule (Audrey Azoulay) izabrana je za novu generalnu direktorku UNESCO.

2019 – Novi predsednik Tunisa postao je Kais Said (Saied) pobedivši u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji; Na parlamentarnim izborima u Poljskoj većinu je osvojila vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda.

PODIJELI