Radio Prnjavor- Izvještaj sa 16. sjednice Skupštine opštine Prnjavor

0
294

Odbornici lokalnog parlamenta danas su raspravljali o 23. tačke Dnevnog reda, koje su, između ostalih, obuhvatale Nacrt strategije razvoja opštine Prnjavor za period 2022-2028. godina, drugi rebalans Budžeta opštine Prnjavor za 2022. godinu, Nacrt programa rada Skupštine opštine Prnjavor za 2023. godinu, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izdavanje garancije Opštine Prnjavor za zaduženje KP „Park“ a.d. Prnjavor, Prijedlog odluke o pristupanju izradi Plana kapitalnih investicija opštine Prnjavor za period 2023-2026. godina, Prijedlog odluke o osnivanju Radio Prnjavora u sastavu Javne ustanove Centar za kulturu Prnjavor, Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Istok 2, istok 3 i jug 1“, (izmjena IV), kao i Prijedlog odluke o osnivanju Foruma za bezbjednost građana opštine Prnjavor.

Predsjednik Skupštine opštine Prnjavor, Željko Simić, istakao je da su  materijal i tačke Dnevnog reda današnje sjednice bili obimni.

„Pred nama je bila Odluka o usvajanju Drugog rebalansa Budžeta opštine za 2022.godinu u formi nacrta, zatim konsolidovani Izvještaj o izvršenju Budžeta, to su obimni materijali i tačke dnevnog reda koje zavređuju pažnju odbornika i mnogo je  diskusija po tom pitanju. Ono što bih još izdvojio jeste da smo danas usvojili Nacrt Strategije razvoja opštine Prnjavor za period 2022-2028. godina, usvojen je Nacrt o Programu rada Skupštine opštine Prnjavor za 2023.godinu, kao i druge tačke dnevnog reda. Najbitnije je da je rad današnje slupštine bio efikasan uz konstruktivno učešće svih odbornika“ dodao je Simić.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, istakao je da je dnevnim redom današnje sjednice SO obuhvaćeno mnogo važnih tema.

„Neke od njih su svakako Strategija razvoja opštine Prnjavor, Drugi rebalans Budžeta za ovu godinu i činjenica je da nas čeka obiman posao kako bi ovi dokumenti došli do finalnog izdanja, a s druge strane i da ih skupština usvoji. Ono što je značajno pomenuti je da su načelnici odjeljenja koji su bili imenovani kao vršioci dužnosti, istekao mandat, pa je taj mandat produžen, ali svakako najvažnija tema danas je bila nova prodaja zemljišta u Poslovnoj zoni, negdje oko 140.000 kvadrata i u narednom periodu očekujemo da će ovdje jedan naš istaknuti privrednik, jer se radi o investiciji vrijednoj preko 20 miliona KM, sigurno zaposliti dodatne kapacitete sa područja naše opštine i u smislu građevinske operative i prilikom izvođenja radova, a kasnije i zapošljavanja ljudi i ja smatram da je naš posao upravo unaprijediti privrednu strukturu. Dodaću podatak da je samo prethodne godine rast prihoda od privrede preko 300 miliona i da se to nikad nije desilo. Jačanjem privrede, jačamo i poziciju naše opštine“ istakao je Tomaš.

Na sjednici je iznesena i usmena informacija o presudi Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi sa Lutrijom Republike Srpske, a načelnik Tomaš je istakao da nijednom rečenicom u Odluci Vrhovnog suda nije rečeno da opština Prnjavor vrati sredstva. „Presuda je vratila ovaj proces u neku prethodnu fazu, očekujemo dalje aktivnosti, a ja sam uvjeren da je opština Prnjavor, sa svojom argumnentacijom, potpuno u pravu i ne vidim da bilo ko drugi može odlučiti drugačije, nego da prihod pripada jedinici lokalne zajednice, odnosno RS“ kazao je Tomaš.

Aleksandar Njegomirović, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije opštine Prnjavor, rekao je da je danas usvojen drugi Nacrt rebalansa budžeta za 2022.godinu.

„Moram istaći da je projektovani budžetski okvir identičan onom usvojenom rebalansu iz ranijeg perioda i iznosi 30 miliona 460 hiljada KM. Za proceduru donošenja novog rebalansa odlučili smo se, prije svega, zbog novog Budžetskog korisnika, Dom zdravlja Prnjavor, jer je u proteklom periodu potpisan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja, na osnovu koga će oni imati veće ostvarenje prihoda do kraja godine i to nas je uputilo na proceduru novog rebalansa. Vezano za rebalans Budžeta, moram istaći da milion i tristo hiljada KM planiranih od kreditnog zaduženja, neće biti realizovano do kraja ove godine i samim tim je ta cifra izostavljena iz Nacrta rebalansa dva, ali će ta sredstva biti planirana u Nacrtu Budžeta za 2023.godinu  Danas je usvojen i šestomjesečni Izvještaj o izvršenju Budžeta za ovu godinu i iskazan je pozitivan budžetski rezultat oko 2 miliona 726. hiljada KM, što je posljedica planiranih ostvarenja prihoda, ali i činjenice dau prvih šest mjeseci ove godine nisu realizovani neki projekti koji su predviđeni planom kapitalnih investicija, kazao je Njegomirović. /Marijan Popadić/

 

PODIJELI