Tomaš razgovarao sa članovima Udruženja “DIABET No1”: Dalja podrška neće izostati (FOTO)

0
40

Grad Prnjavor prva je lokalna uprava u Republici Srpskoj koja je prepoznala potrebe oboljele djece i omladine od dijabetesa Tipa 1. Oboljelima preko 18 godina pruža podršku u nabavci senzora za mjerenje šećera. U Udruženju “Diabet No1”, čije je članove danas primio gradonačelnk Darko Tomaš, zahvalni su za podršku koja im, kažu, život znači.

“Život sa manje boli” – inicijativa Udruženja građana oboljelih od dijabetesa u Republici Srpskoj ’’Diabet No1’’ daje rezultate. Počelo je prije nekoliko godina i od tada se širi. Lokalne zajednice, među kojima je Prnjavor prvi, daju direktnu podršku članovima Udruženja, tačnije omladini starijoj od 18 godina, koja boluje od dijabetesa tipa 1. Konkretno, prnjavorska Gradska uprava finanskijski pomaže 16 porodica u kupovini senzora, koje oboljelima život znače.

– Da bi mi provjerili stanje šećera u krvi, mi moramo biti pod stalnim monitoringom i moramo biti u zadatim vrijednostima. Ako nisu u zadatim vrijednostima život oboljelih od dijabetesa tipa 1 je ugrožen. Ako je šećer nizak mogu da odu u stanje kome i završe smrću, ako su visok takođe su u opasnosti. Senzori bukvalno znače život, za nas znače sve – kaže Jelena Škrbić Radić, predsjednik Udruženja “DIABET No1”

Prnjavor u inicijativi “Život sa manje boli” učestvuje već dvije godine i namjerava da nastavi. Podatka radi, cijena senzora na mjesečnom nivou je oko 280 maraka. U Prnjavoru je 30 porodica u kojima se neko od članova, odnosno djeca i omladina, bore sa dijabetesom tipa 1. Od toga, pola oboljelih je mlađe od 18 godina, koji prava na podršku ostvaruju putem Fonda. Druga polovina, preko 18 godina, podržana je od strane grada Prnjavora.

– Prvi put kad su nam se ljudi iz Udruženja obratili bio je dovoljan jedan mejl da prepoznamo problem i nađemo način da zajedno sa njima nađemo način da se pruži podrška i u smislu finansijske pomoći  i da se o tom problemu priča. Nastavićemo i dalje da to činimo i da proširimo oblike saradnje. Cijena senzora se mijenja iz godinu u godinu, neophodno je da nije limitirana podrška koja se daje od strane lokalne zajednice, nego da ona bude onolika kolika je stvarna cijena – kaže gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Nažalost, broj oboljelih od dijabetesa se povećava. Iako Republika Srpska nema registar oboljelih od dijabetesa, u Udruženju “Dijabet” raspolažu podatkom o preko 600 oboljele djece do 18 godina od dijabetesa tipa 1. Udruženje trenutno broji preko 500 članova oboljelih od ovog oblika. U porastu je, kažu, i broj oboljelih od dijabetesa Tipa 2.

TV K3 / Fot: Aleksandar Atić

PODIJELI