Poštovaci NOB-a čuvaju sjećanje na prve partizanske borce iz prnjavorskog kraja (FOTO)

0
34

Prnjavorska organizacija SUBNOR-a i poštovaoci NOB-a i ovog oktobra, prisjetili su se prvih prnjavorskih partizanskih boraca iz Drugog svjetskog rata. Tako je i ove godine na planini Ljubić kod spomen-obilježja koje čuva sjećanje na početak ustanka, obilježena 83 godišnjica od formiranja Prve partizanske čete. Ujedno, poštovaci NOB-a prisjetili su se i formiranja 14. srednjobosanske udarne brigade koja je prije 83 godine formirana na padinama Ljubića.

Sjećanje na oktobar.1941.godinu i prvu grupu grupu Prnjavorčana koja je nošena slobodarskim duhom udarila na okupatore u svom kraju i danas se vjerno čuva u dušama onih koji poštuju tekovine NOB-a.

Na padinama Ljubića tada će se okupiti oko stotinjak najhrabrijih među kojima je bilo najviše ljudi iz Vijačanskog kraja a imena kao što su Novak Pivašević, Vid Nježić, Novak Prodić, Živojin Preradović i drugi postaće i posebnim sibolom otpora.

Neki će kasnije postati kao Novak Pivašević i narodni heroji. Na to i danas je ponosan njegov sinovac Đuro.

” On je bio šumski radnik i uvijek je bio uz narod i isticao se među svojim kolegama i mještanima i želio je uvijek dobro za narod. Ja se zahvaljujem svima onima koji poštuju tekovine NOB-a ali se i sjećaju imena kao što je moj strica Novak koji je bio narodni heroj. Oni su bili istinski borci i protiv fašizma i nacizma i to se ne smije zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti ove ljude koji su tada smogli snage kako bi se izborili za slobodu i istjerali okupatore iz naših gradova i sela ”,rekao je Pivašević.

Predsjednik SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić kaže kako je se na Ljubiću već devet godina, obilježava ova značajna godišnjica jer je 2015.godine i izgrađeno spomen-obilježje. Dužnost je kako kaže, da se djela onih najhrabriji a koji nisu štedili sebe, ne zaboravi.

”Svake godine ćemo se truditi kako bi se održavalo ovo sjećanje na partizanske borce iz prnjavorskog kraja. Iz ovog kraja su potekli Živojin Preradović, Novak Pivašević i Vid Nježić koji su poznati u svom vijačanskom kraju i šire kao heroji NOB-a.  Mi iz SUBNOR-a to poštujemo i ne smijemo to da prepustimo zaboravu jer je to dio naše istorije. ”,rekao je Radonjić.

Vijence i cvijeće kod spomen obilježja, položila je i delegacija gradske Boračke organizacije. Predsjednik prnjavorskog BORS-a Perica Đumić navodi da se nikako ne smije zaboraviti učešće u ratu bilo kojeg čovjeka tokom Drugog svjetskog rata, ne bitno u kojem oslobodilačkom pokretu bio. Podsjeća, kako su svi oni, dali nešto što je najvrijednije a to je svoj život.

”Ako ne uspijemo da očuvamo sjećanje na te borce iz NOB-a onda ćemo zaboraviti i borce iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata. Dokle godi živi sjećanje na borce NOR-a živiće i sjećanje na borce VRS koji su kao i borci iz Drugog svjetskog rata, ginuli za slobodu naroda. Naša je dužnost da na nove generacije, prenosimo tekovine NOB-a i onog što se dešavalo u posljednjem ratu. Mi redovno obilježavamo i prisustvujemo svim parastorsima ali i obilježavanju sjećanja na značajne datume koji su vezani za NOR i to će tako biti i u buduće ”,rekao je Đumić.

Pomen je odat i za partizanskog borca Milana Salamića. I danas su obronci Ljubića, vječna kuća za ovog partizanskog borca koji je bio pripadnik Pete krajiške kozarske brigade a koji je poginuo u borbama na ovoj planini u maju 1943. godine.

Brane Šušak koji se bavio proučavanjem planine Ljubić a što je predočio i u knjige, podsjeća kako je za tužnu sudbinu ovog partizanskog borca iz potkozarja, saznao iz razgovora sa Žarkom Kovačevićem, jednim od posljednih partizanskih boraca iz Gornjih Vijačana.

”Tokom maja 1943. godine ovdje na Ljubiću je boravila Peta kozarska brigada i sa njima je bio i ovaj borac koji je tada imao samo šesnaest godina. On je tada ranjen u borbi na planini i odnesen na liječenje u zaselak Kovačevići gdje je kasnije i preminuo. Poslije su ga njegovi saborci sahranili ovdje a pošto nije imao bližih srodnika njegove kosti su ostale ovdje. Nakon rata Žarko Kovačević koji mi je sve to ispičao, a koji će nakon rata postati oficir JNA, imao određenu obavezu da se oduži ovom mladiću te je odlučio uz pomoć SUBNOR-a, da izgradi jedno spomen obilježje za tog borca. Mislim da nam ne treba biti teško da se na jedan dan prisjetimo imena ovog mladog borca koji je došao sa Kozare kako bi se borio u ovom krajevima ”, rekao je Šušak.

Inače, 14. srednjobosanske udarne brigade formirana 17.oktobra 1943.godine po naređenju Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske a ovaj formacija, bila je pod komandom Steve Samardžije, a kasnije i Steve Kovačevića.

Prnjavorski partizani, boreći se u redovima prve čete a kasnije 14. srednjobosanske brigade učestvovali su u oslobađanju Prnjavora, Dervente, Doboja, Teslića, Banjaluke ali i drugih mjesta a na tom putu slobode njih preko 700 izgubiće svoje živote.

TV K3

PODIJELI