TOPLO VRIJEME U FEBRUARU MOŽE DA ŠTETI VOĆARIMA

0
1114
J

 

Neuobičajeno visoka temperatura vazduha za ovo doba godine, koja je u prvih sedam dana februara dosezala i 20 stepeni Celzijusovih, ukoliko bude nastavljena, može pričiniti veliku štetu poljoprivrednicima, posebno voćarima, smatraju agrometeorolozi.
Ukoliko ovako visoka temperatura vazduha potraje još nekoliko dana, doći će do “oživljavanja”, odnosno cvjetanja biljaka.

S druge strane, u Hirdometeorološkom zavodu Republike Srpske kažu da u slučaju značajnijeg pada temperature vazduha, a imajući u vidu da zima još nije završena, moglo bi doći do trajnijih oštećenja na biljkama.

Postoji i opasnost od pojave štetnih insekata, zbog čega posebnu pažnju treba posvetiti svim usjevima pšenice.

Kada je riječ o ječmu, na parcelama se već primjećuje žutilo i fuzarioze, odnosno gljivično oboljenje, koje može znatno smanjiti prinos.

NJima pogoduje vlažna sredina i visoke temperature, te je neophodno što prije, kada to vremenski uslovi dozvole, zaštititi ječam od ove bolesti.

Padavine u dosadašnjem zimskom periodu su obezbijedile dobru zalihu vlage u poljoprivrednom zemljištu u svim proizvodnim područjima, što je od značaja, početkom proljećnog perioda, za nastavak vegetacije.

Tokom većeg dijela sedmice vladali su povoljni uslovi za obavljanje radova na otvorenom.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od sutra se očekuje vjetrovito vrijeme sa jačom kišom koja će, uz zahlađenje, preći u susnježicu i snijeg, moguć mjestimično i u nižim predjelima.

U četvrtak, 11. februara, prognozira se sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, a za subotu i nedjelju pretežno do potpuno oblačno sa intenzivnijom kišom.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus pet do 12, a maksimalna dnevna od osam do 18 stepeni Celzijusovih. /rtrs/.

PODIJELI