Sastanak ministrice Borovac sa predstavnicima Odbora za Rome

0
1065

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je tokom sastanka sa predstavnicima Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH naglasila kako Bosna i Hercegovina ostaje predana rješavanju problematike Roma naročito u segmentu stambenog zbrinjavanja, zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja.U ovoj godini je za ovu problematiku iz Budžeta institucija BiH izdvojila 2.185.000 KM, te dodatnih 40.000 KM podrške romskim nevladinim organizacijama. Naglašeno je kako je umanjenje budžetskih sredstava za Rome plod bosanskohercetgovačke realnosti i pravednije raspodjele sredstava unutar Ministarstva gdje su prvi put osigurana sredstva za finansiranje udruženja nacionalnih manjina, porodica nestalih osoba…

Članovi Odbora Roma Boris Pupić, Snježana Mirković i Melina Halilović su naglasili kako je obrazovanje najbitnije pitanje za istinsko uključenje Roma u naše društvo te da u narednom periodu treba učiniti maksimalne napore kako bi se omogućilo njihovo doškolovavanje, odnosno prekvalifikacija.

– U strukturi Roma prijavljenih na evidencijama agencija za rad i zapošljavanje i do 98 posto njih su NKV radnici, čije zapošljavanje je najteže. Sa druge strane, programi zapošljavanja daju slabe rezultate, jer apsolutna većina poslodavaca ranike zadržava samo tokom trajanja sufinansiranja novouposlenih radnika – naglasio je Pupić.

Ministrica Borovac je naglasila kako je država do sada za rješavanje problematike Roma izdvojila 27 miliona KM, u što nisu uračunata i sredstva data za finansiranje romskih nevladinih organizacija.

– Ključno pitanje jeste kakvi su rezultati tih ulaganja. Stoga ćemo izraditi detaljnu analizu utroška tih sredstava, a u sklopu toga i mapiranje svih potreba Roma u BiH u smislu potreba stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja i zdravstvenog osiguranja. Na osnovu toga će biti jasnije kreirati prioritete i usmjeriti sredstva u rješavanje gorućih problema Roma – navela je Borovac.

PODIJELI