SKUPŠTINA OPŠTINE PRNJAVOR: POSEBNA SJEDNICA O BORAČKIM PITANJIMA

0
1461

Na posebnoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor o pravima boračkih kategorija i civilnih žrtava rata od 1996. do 2015. godine većina odbornika izrazila je nezadovoljstvo jer opštinska Boračka organizacija nije dostavila spiskove sa imenima lica koja su dobila sredstva po osnovu pripadnosti nekoj od ovih kategorija.
Na današnjoj sjednici usvojeno je i nekoliko zaključaka, među kojim je i onaj kojim se od nadležnih republičkih organa traži informacija o 37 nestalih boraca iz ove opštine.

Od načelnika opštine Siniše Gatarića zatraženo je dostavljanje spiskova o utvrđenim statusima i spiskova ostvarenih prava boračkih kategorija.

Odbornici su podržali odluku nadležnog ministarstva o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, ali i zatražili da što prije budu odlikovani svi poginuli borci sa područja opštine Prnjavor.

Brano Žunić iz PDP-a izrazio je nezadovoljstvo i zbog činjenice da se ne zna gdje je utrošeno 4.013.000 KM.

“Ovdje se pravdaju neki sitniji iznosi. Glavni izgovor skupštinske većine i vlasti da se ne objave detaljni podaci jeste da zakon brani da se iznose lični podaci”, rekao je Žunić.

Odbornik NDP-a Miro Šikarac smatra da treba riješiti pitanje neodlikovanih boraca, kojih je 150 na području ove opštine, i da treba posthumno odlikovate sve poginule borce da bi njihove porodice mogle koristiti pripadajuća prava.

“Važno je nastaviti i intenzivirati proces traženja, jer tragamo za još 37 pripadnika naših jedinica”, naglasio je Šikarac.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Prnjavor Dragan Vrhovac smatra da posebno brzo treba djelovati po pitanju zapošljavanja boračkih kategorija.

“Ako još 15 godina budemo raspravljali o ovoj temi nećemo imati koga zaposliti, jer će i najmlađi učesnici rata imati 50-60 godina i neće biti radno sposobni”, ukazao je Vrhovac.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici opštinske Boračke organizacije, ali ni Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Predsjednik Skupštine opštine Borko Lukanović rekao je da su pozivnice svima uredno poslate.

“Iz Ministarstva su nam javili da su zauzeti i da ne mogu doći, a predsjednik opštinske Boračke organizacije odsustvo je opravdao odlaskom na operaciju”, naveo je Lukanović.

srna

PODIJELI