Више од 100 имена бизнисмена из Србије у “Панамским папирима”

0
1277

Више од стотину имена бизнисмена из Србије, од којих је 18 познато јавности, помиње се у “панамским папирима” – бази података која је процурила из једне од највећих свјетских агенција за оснивање офшор фирми “Мосак Фонсека”, објавиле су”Вечерње новости”.

Ријеч је о највећем глобалном цурењу докумената о прању новца и утаји пореза, који укључују чак 11,5 милиона папира, односно 260 гигабајта података или 150 пута више него у афери “Викиликс”. Базу података истраживало је више од 100 новинарских организација из цијелог свијета, а документе повезане са Србијом претраживала је истраживачка мрежа “Крик”, која ће данас на свом сајту објавити списак бизнисмена из Србије који се појављују у “панамским папирима”.

“Засада нисмо наишли на имена политичара, али ту су веома познати људи из пословног света”, рекла је Бојана Јовановић из “Крика”. Пословање посредством компанија на офшор дестинацијама је законито, али, како истиче лист, проблем је у томе што се такве фирме у пракси често користе за прање новца, избјегавање плаћања пореза или прикривање имовине политичара.

Компанија “Мосак Фонсека” има сједиште у Панами и огранке у тридесетак градова широм свијета и позната је као агенција за оснивање предузећа у пореским уточиштима. Документи који су процурили односе се на више од 214.000 офшор компанија на 21 дестинацији које су повезане са људима из 200 земаља, навео је минхенски лист “Зидојче цајтунг”, који је први објавио резултате ове афере. Највише клијената агенције “Мосак Фонсека” било је у Бразилу, Гвинеји, Исланду, Њемачкој, Швајцарској, Украјини, Сирији, Саудијској Арабији, Ираку, Русији и Кини.

PODIJELI