TEŽAK RASTANAK SA 17 BIJELIH LjEPOTANA

0
3379

Na ekonomiji prnjavorske ergele lipicanera smanjen broj rasnih grla
Prva ovogodišnja javna prodaja viška grla na ekonomiji Lipicanerske ergele „Vučijak“ u prigradskom naselju Lužani,ocijenjena je u poslovodstvu najstarijeg prnjavorskog preduzeća kao uspješna.Na ponudi je bilo 27 grla srednje i starije starosne dobi,a za sve ponuđene lipicanere karakterističćno je da imaju veoma dobru kondiciju i zavidno zdravstveno stanje.Rekli su to stručnjaci za konjogojstvo koji su prije nekoliko dana određivali koja će grla biti za prodaju.Ergela se oprostila od 17 konja,koje su radnici „Vučijaka“ ispratili sa pomiješanim osjećanjima.
-Sa ovim grlima smo od njihovog dolaska na svijet.Nekako smo se zbližili,međusobno smo se „razumijevali“ i voljeli,pa rastanak nekako teško podnosimo.S druge strane,kada gledamo realno,u našim smještajnim kapacitetima bilo je 112 grla,što je iznad naših mogućnosti da im obezbijedimo dovoljne količine hrane,kaže mladi radnik ergele ,Stefan Segić.
Kao i na prošlogodišnjim licitacijama,kada je ispraćeno tridesetak konja,ponovo je najveći kupac bio Đorđe Živković iz Mačvanskog Prnjavora, mjesne zajednice u šabačkoj opštini.
-Pazario sam ovaj put 12 grla,jer mi je odavno poznata vrijednost prnjavorskih lipicanera,pa ću proširiti i obogatiti vlastitu ergelu,u kojoj je do sada bilo smješteno 50 bijelih ljepotana,a bavi se i uzgojem svinja mangulica.Prodajna cijena,koja se kretala od 250 do 1.500 maraka,koliko je dostigao rasplodni pastuv Neretva Maestozo,bila je u skladu sa mojim finansijskim mogućnostima.U stvari moja ljubav prema konjima veća je od rashoda koje mi donose učešća na ovakvim prodajama.Za ovako lijepa grla novca uvijek mora biti,pa makar odvajao od usta,rekao je Živković.
Ovaj ugledni uzgajivač konja iskoristio je boravak na Lužanima da pozove sve učesnike javne prodaje i radnike „Vučijaka“ na godišnji sajam lipicanera koji će 13.avgusta biti održan u njegovom rodnom mjestu sa pet hiljada stanovnika, u kome se Živković nalazi na čelu mjesne zajednice.
Direktor prnjavorske ergele Miroslav Milanković ,koji je nadgledao licitaciju,zadovoljan je efektima javne prodaje i neizbježnom racionalizacijom,jer je broj sada smanjen ispod stotinu lipicanera svih starosnih kategorija.
Ergelom gazduje republičko Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva,koje od prije četiri godine redovno obezbjeđuje dotacije za redovne rashode i plate za 13 zaposlenih ergelaša.
B.R.
Na slikama:Radnik ergele Stefan Segić sa najvrednijim prodatim pastuvom,
-Sa javne prodaje na Lužanima
(FOTO:B.RADULOVIĆ)

PODMLADAK
Ergela je ovog proljeća postala bogatija za desetoro ždrebadi,a do kraja narednog mjeseca na svijet će doći još petoro mališana.
GLAS SRPSKE

PODIJELI