Klizišta ugrožavaju više opština!

0
2285

Stanje na području opštine Šekovići još je složeno, a veliki problem predstavlja smeće koje se sa gradske deponije tokom poplava i rušenja zaštitnog zida, razlilo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Veliki broj klizišta na ovom prodručju i dalje ugrožava desetak kuća iz kojih je evakuisano 20 mještana, dok su oni koji su bili evakuisani, a vratili se, to učinili na vlastitu odgovornost.
U prekidu su nekategorisani putni pravci prema zaseocima Tupanari, Pejani, Akmačići, Popovići i Javornik. Preduzeće Zvornik-putevi preuzelo je obavezu izrade nove trase regionalnog puta Šekovići – Kaštijelj – Živinice koji je uništen usljed klizišta, a radovi će početi u najskorijem roku.
Veći dio stanovništva nema vode, zbog kvara na vodovodu. Snabdijevanje električnom eneregijom je uredno, kao i PTT saobraćaj.
Dijelovi opštine Šamac još se mjestimično nalaze pod vodom i tu se vrši ispumpavanje vode iz objekata i podruma. Mještani na tim područjima se zbrinjavaju, a na područjima gdje se voda povukla čiste i dezinfikuju objekti. Šamcu su potrebni serumi protiv zmijskog otrova, higijenski materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, crpne pumpe, isušivači i čizme.
Stanje na području grada Bijeljina i dalje se stabilizuje. Rijeka Sava je u koritu, a vodostaj je i danas u opadanju. Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o vanrednoj situaciji, jer još nije normalizovano stanje u poplavljenim područjima uz Savu. Veliki problem i dalje predstavljaju tzv. vodeni džepovi u Bijeljini i Dvorovima. U toku noći nastavljeno je dežurstvo na Dašničkom nasipu.
U Doboju se rijeka Bosna povukla u korito i više ne prijeti opasnost, ali je još na snazi vanredna situacija. Nastavlja se čišćenje i dezinfekcija stambenih jedinica i objekata. Vrši se odvoz kabastog otpada sa ulica i ispumpavanje vode iz podruma. Danas će biti proglašena opšta mobilizacija svih radno-sposobnih muškaraca od 18 do 60 godina, odnosno žena od 18 do 55 godina starosti, prema naredbi komandanta Štaba za vanredne situacija grada Doboja.
Na području opštine Bratunac, a posebno u mjesnim zajednicama Konjević Polje, Ježeštica, Kravica, Polom i Žlijebac poplave i klizišta su nanijela veliku štetu infrastrukturi -prekinut je regionalni put Bratunac – Drinjača u mjestu Polom, te regionalni put Bratunac – Skelani na lokalitetu Žlijebac, oštećenja lokalnih puteva, mostova, stambenih objekata.
Na području opština Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Ugljevik i Srebrenica veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije. Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano. Broj klizišta se stalno povećava.
U opštini Brod je ukinuta vanredna situacija i više ne prijeti opasnost od poplava.
U opštini Vukosavlje rijeka Bosna se povukla u korito i više ne prijeti opasnost od poplave. U opštini je još na snazi naredba o proglašenju vanredne situacije, a njeno ukidanje će biti razmotreno na sjednici Štaba za vanredne situacije tokom dana.
U Donjim Žabarima voda iz mjesne zajednice Lončari – naselje Drijen ispumpana skoro iz svih dijelova naselja, ali je ostala u odvodnim kanalima. Vrši se deratizacija i dezinfekcija kuća iz kojih se voda povukla, a izvršena je deratizacija dvije farme i jedne područne škole. Stanovništvo se još ne vraća svojim kućama.
U opštini Modriča ukinuta je vanredna situacija i više ne prijeti opasnost od poplava. Stanje se postepeno normalizuje./RTRS/.

PODIJELI