NEDELJKU SANČANINU “CRVENA RUŽA” ZA ŠEST DECENIJA STVARALAŠTVA

0
1478

Novinaru i književniku Nedeljku Sančaninu u Prnjavoru je uručena nagrada Književne zajednice “Vaso Pelagić” iz Banjaluke “Crvena ruža” za 60 godina rada.Sančanin je, govoreći o svom stvaralačkom portretu, istakao da je tokom šest decenija pisao ljubavnu i rodoljubivu poeziju, koja se našla u 15 zajedničkih zbirki pjesama i samostalnoj zbirci ljubavne poezije “Umovanje o ženi i ljubavi”, ali i da je najjača emocija u njegovom stvaralaštvu ljubav prema zavičaju.

“U tom mozaiku od 60 godina utkano je i 12 knjiga koje sadrže priče, pripovjetke i reportaže. Priče sa sobom nose i prateće fotografije pa sam tako ovoj opštini, sadašnjim i budućim generacijama, kroz te knjige dao 5.600 stranica i 1.600 fotografija”, kaže Sančanin.

Novinar i književnik Nenad Novaković kaže da je Sančanin za života postao institucija.

“Ovaj stvaralački portret je podsjećanje na jedan naporan i mukotrpan život hroničara, novinara i izvještača koji nimalo nije bio lagan. U različitim vremenima je opstajao, promijenio četiri sistema, tri države, a on je ostao jedan, nepromjenjiv, konstantan. To je vrijednost koja zaslužuje pažnju”, naglasio je Novaković.

Književnoj večeri u Prnjavoru prisustvovao je i novinar i publicista Branislav Božić koji smatra da je nemoguće dimenzionirati nečiji opus koji traje 60 godina i da za tim nema ni velike potrebe jer je riječ o javnom poslu u koji svi imaju uvid.

“Ono što je u ovom momentu važno jeste činjenica da je nekada u Prnjavoru vrijedilo pravilo da kada bi se reklo novinar svi bi prvo pomislili na Nedeljka Sančanina. U vrijeme kada je on počinjao novinar je morao biti čovjek koji je elementarno pismen, novinarski pismen i pristojan, ugledan čovjek, trebao je imati vrijednosti koje su se danas negdje nažalost izgubile”, rekao je Božić.

On je naglasio da Prnjavor nema bolje hronike druge polovine 20. vijeka o ovoj opštini i njenim stanovnicima od knjige u kojoj je Sančanin prije nekoliko godina sabrao dio tekstova koje je objavio tokom karijere.

“Sančanin je sarađujući sa velikim medijima proslavio i Prnjavor i Prnjavorčane. Mislim da mu se za to Prnjavor, do sada, nije dovoljno odužio”, kaže Božić.

Novinar i književnik Ranko Preradović podsjetio je da se nagrada “Crvena ruža” dodjeljuje za ukupno stvaralaštvo ljudima koji su književni i novinarski put ostvarili vodeći se tragom Vase Pelagića.

“Smatramo da je Sančanin svojim dugogodišnjim radom, koji je započeo 1957. godine prvim vijestima u ‘Politici’, ovu nagradu u potpunosti zaslužio”, rekao je Preradović.

Književnik Duško Popović kaže da je Sančanin samosvojna, samonikla ličnost koju je Prnjavor trebao.

“To je raznovrstan stvaralac, koji je svojim djelima aludirao na sva čula ljudskog bića, stvaralac o kojem je govoriti istovremeno i kompleksno i zadovoljstvo” , rekao je Popović.

Sančanin je tokom svoje bogate književne karijere i kao predsjednik Književnog kluba “Talasi” pomagao mnogim mladim stvaraocima sa područja opštine Prnjavor, pisao osvrte, kritike i recenzije koje su se našle na više od stotinu stranica.

Radio je ili sarađivao sa 23 glasila u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, a objavljivao je i u izdanjima nacionalnih manjina koje žive u Prnjavoru.

Književno veče o Sančaninovih šest decenija stvaralaštva organizovali su Centar za kulturu Prnjavor, Književna zajednica “Vaso Pelagić” Banjaluka, Srpski književni klub “Talasi” Prnjavor i Udruženje pisaca zavičaja Prnjavor

PODIJELI