“Dukatfest” – Prilika da se građani upoznaju o različitim kulturama

0
1430

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović ocijenila je da je održavanje Međunarodnog festivala folklora “Dukatfest 2014” veoma značajno za Republiku Srpsku, jer građanima pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju o različitim svjetskim kulturama.

Vujanovićeva je, nakon prijema za predstavnike ansambala koji učestvuju na 7. Međunarodnom festivalu folklora, navela da je ovogodišnji festival još značajniji jer je humanitarnog karaktera, odnosno sav prihod od prodatih ulaznica za centralno festivalsko veče biće uručen porodicama ugroženim od poplava. 

“Prednost ovog festivala je što je i decentralizovan, te su pored Banjalučana u svjetskom folkloru mogli uživati i stanovnici Modriče, Prnjavora i Gradiške”, rekla je Vujanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je ovogodišnji festival skromniji od prethodnih, kao i da je revijalnog, a ne takmičarskog karaktera, kako je to bilo do sada. 

Član ansambla iz Italije Ruana Sana rekla je da su građani Srpske, i pored teške situacije u kojoj su se našli nakon poplava, pokazali koliko su gostoljubivi i pristupačni, te joj je time još draže što je ovogodšnji festival posvećen upravo onima koji su u poplavama i najviše stradali. 

Festival se ove godine od 14. do 18. juna održava pod motom “Dukatfest za humanost”, a publici u Banjaluci, Modriči, Prnjavoru i Gradišci predstavili su se ansambli iz BiH, Srbije, Argentine, Austrije, Italije i Hrvatske. 

Na tvrđavi “Kastel” u Banjaluci večeras se od 21.00 čas održava centralno festivalsko veče. Cijena ulaznice iznosi pet KM./SRNA/

PODIJELI