Zašto Sindikat uprave sprema tužbu protiv Saveza sindikata?

0
688

Sindikat uprave, koji je nedavno istupio iz Saveza sindikata Republike Srpske, prijaviće Ranku Mišić Međunarodnoj organizaciji rada i to zbog, kako tvrde, kršenja osnovnih sindikalnih sloboda.

Predsjednik sindikata uprave, Božo Marić, planira i tužbu, koju, za sada, još razrađuju advokati.Poručuje da su rukovodioci Saveza nezakonito osnovali paralelni Sindikat uprave, kako bi pokušali da mu preotmu članstvo.

“Ono što mi smatramo da je taj sindikat na neki način nelegalan i nezakonit iz razloga što su svi predstavnici koji su prisustvovali, oni su ili predsjednici ili predstavnici sindikalnih organizacija koje su organizacioni dio sindikata uprave, i one nemaju pravo da rade to što rade”, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

“Ništa nije bilo nezakonito”, odgovaraju u Savezu sindikata Republike Srpske. Nema osnova za tužbu i prijavu, jer su, kako tvrde, prilikom formiranja novog sindikata uprave ispoštovali sve procedure.

“Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi je formiran u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, demokratskom voljom sindikalnih predsjednika, i to onih koji su lično izabrani od strane svog članstva”, navodi Goran Stanković, sekretar Saveza sindikata RS.

Božo Marić ne precizira koliko je tačno izgubio članova. Procjenjuje da su, na sjednici Saveza na kojoj je formiran novi sindikat uprave, sjedili predstavnici sindikalnih organizacija koji, kako tvrdi, za sobom ne mogu da povuku više od 400 članova. Kaže i da neki članovi sindikalnih organizacija nisu ni znali da su se njihovi predsjednici priklonili Savezu sindikata. Prvi čovjek novog sindikata uprave, lokalne samouprave i javnih službi tvrdi drugačije.

“Sindikalnih organizacija je, za sada, priključilo se tom novoosnovanom sindikatu i imamo preko 1900 članova. Znači, jedna trećina sindikalnih organizacija nije se još ni izjasnila ni gdje će, ni šta će, nego će sada u aprilu da potvrdi vjerovatno da se pridruži nama”, kaže Branko Zelenović, predsjednik sindikata uprave u Savezu sindikata RS.

Marić poručuje da će smijeniti predsjednike svih organizacija koje su ostale u Savezu sindikata i sprovesti nove izbore. Sindikat kojim rukovodi priključiće se Konfederaciji sindikata Republike Srpske.

atv

PODIJELI