Mali akcionari RS traže prekid stečaja Banje Kulaši ili isplatu svojih akcija

0
1931

U Banjaluci je danas nastavljeno ispitno i izvještajno ročište nad imovinom HUTP „Cer” a.d. Prnjavor (Banja Kulaši ) u stečaju, kojem su prisustvovali i predstavnici Udruženja malih akcionara. Oni traže da im se priznaju prava povjerilaca u ovom preduzeću i tvrde da je stečaj Banje Kulaši kriminalna radnja. Ukoliko im se ne udovolji zahtjevima najavljuju radikalne mjere.
Mali akcionari nezadovoljni su današnjim ročištem u slučaju stečaja Banje Kulaši, jer kako kažu nisu im priznata prava povjerilaca, a odbijen im je i zahtjev za izuzeće sudije Mithe Vukelića. Oni smatraju da je na sceni čisti kriminal.
„On nas nezakonito briše kao povjerioce da bi nas onemogućio da glasamo, da imamo većinu, da izaberemo svoj odbor povjerilaca i spasimo Banju Kulaši. Hoće da ima nezakonitu većinu koja će ići u pravcu likvidacije Banje Kulaši. Mi ćemo podnijeti tužbe za poništenje današnje skupštine, današnjih odluka koje budu donesene na današnjem nezakonitom ročištu“, kaže Nebojša Jugović, predsjednik Saveza Udruženja Malih Akcionara.

Stečajni upravnik Banje Kulaši, Lazo Tomić nije želio da daje izjave, iako ga akcionari smatraju najodgovornijim za dešavanja u ovom preduzeću. Smatraju da Tomić zastupa interese offshore kompanije Asset Investment sa ostrva Curacao koja, navodno, ima lažna potraživanja u iznosu od 900.000 KM. Prema riječima Nebojše Jugovića, ukoliko se ne poništi današnje ročište, najavljuju ponovni ulazak u prostorije Banje Kulaši.
„Naravno da ćemo ući. Šta ću raditi, hoću sjediti kod kuće i čekati da mi Lazo Tomić određuje sudbinu? Šta je vama ljudi, ja imam tamo 100.000 maraka potraživanja!“, kaže Jugović.
U Savezu malih akcionara, smatraju da je stečaj u Banji Kulaši lažiran, te da je nelegalno izabran i stečajni upravnik Lazo Tomić. Traže da se prekine kriminalni stečaj u ovom preduzeću, ili da im se isplati 2,5 miliona KM za akcije koje imaju u preduzeću.
/Radio Slobodna Evropa/

PODIJELI