Višković: Zakon o stranim donacijama moguć na narednoj sjednici NSRS

0
688

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi prijedlog Zakona o stranim donacijama u Srpskoj po hitnom postupku mogao da se nađe već na sljedećoj sjednici parlamenta Srpske.

Višković je naveo da je SNSD već razmatrao potrebu donošenja takvog akta, podsjećajući da je “vidljivo da Amerikanci doniraju nevladinim organizacijima u Srpskoj i medijima milione KM za neku podršku”.

“Želimo samo da to bude uređeno”, rekao je Višković za “Euroblic”, navodeći da sam protok novca mora da bude uređen ako se želi pričati o legalnim tokovima.
Niko ne može osporiti da se nekome da novac, kaže on, ali bi bilo logično da se zna ko je dobio i koliko.

Višković je rekao da, ako takav zakon postoji u SAD, koja sebe naziva bastionom demokratije, onda bi bilo dobro i za njih i za Srpsku da se donese zakon koji će urediti tu oblast.

“To ne bi trebalo nikoga da pogađa, ko ima iskrene namjere. Svaka iole uređena zemlja ima takav zakon”, ocijenio je Višković.

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica rekao je da SDS nema ništa protiv donošenja ovog zakona, ali da prije donošenja ovog akta SNSD treba da objavi koliko je primio stranih donacija.

“To treba da se uradi ako se uzme u obzir da je Stejt department prije nekoliko godina objavio da će prestati da finansira ovu političku stranku”, naveo je Govedarica.
On je dodao da bi bilo dobro i da bude usvojen zakon kojim bi bile definisane domaće donacije.

(Srna)

PODIJELI