Modričanka pomjera granice: Biljana Jovanović sebe pronašla u bodibildingu

0
1170

Mnogi Modričani su potrošili mladost, a da nisu svoj talenat otkrili na vrijeme i pretočili ga u uspjeh. Pored mnoštva sportova u ovom dijelu Republike Srpske, sada i bodibilding uzima maha. Majka dvoje male djece, Biljana Jovanović, uz podršku supruga Aleksandra, te trenera Dragana Paunovića počela je da pomjera granice. Već se okušala na važnim domaćim i međunarodnim nastupima i poručuje – osvojiću svijet!

Bodibilding, za neupućene, je planski i trajni proces hipertrofije, definicije mišićnog sistema i tjelesne simetrije. Opet je sve krenulo po uzoru na stare Grke još u 19.vijeku. Međutim, u primjeru Biljane Jovanović ovo nije samo sport i vještina za mišićav izgled tijela nego i ljubav, strast, opredjeljenje.

Bodibilding i Biljana – kako i zašto?

Biljana: „U ovaj malo neobičan sport za naš grad ušla sam prije godinu dana kada se moj suprug Aleksandar pripremao za proljećnu sezonu i obišao sva takmičenja u regionu na kojim je ostvario vidne rezultate od kojih je najvažniji taj da je vicešampion Balkana. Poslije njegove sezone odlučili smo da mene spremamo za ovogodišnju sezonu, uz pomoć poznatog pro – bodibildera Dragana Paunovića. Kasnije je sve krenulo svojim tokom“, govori Biljana Jovanović.

Vjerovatno je bilo potrebno mnogo truda, rada, zalaganja, odricanja i sve uz posebnu ishranu?

Biljana:  „Kao za sve druge sportove, tako je i ovdje neophodan pravilan režim ishrane. Bitan je pravilan unos ugljenohidrata, proteina i masti. Veoma je bitno da se odradi dobra dehidracija tijela, da se oslobodimo vode, da su naglašene mišićne konstrukcije“, kaže ova takmičarka.

Za ovaj dio Republike Srpske bodibilding je nešto novo.

Biljana: „On nije kao ostali sportovi koji su zastupljeni u Modriči. Tu, prije svega, mislim na fudbal, odbojku, košarku. Bodibilding je nešto novo. Postao je in u svijetu. Mi smo s tim počeli kada smo suprug i ja otvorili svoj fitnes klub na stadionu ’dr Milan Jelić’. Zadovoljni smo radom fitnesa, ali i svojim ličnim rezultatima“, dodala je.

Kada su uspjesi u pitanju, 2018.godina teče kao iz snova. Kakvi su Vam rezultati?

Biljana: „Ova sezona bila je dosta uspješna. Prvi put sam izlazila na pozornicu. Osvojila sam prvo mjesto u Kupu Srbije u Bačkoj Topoli. Zatim, bila sam treće mjesto na Srbija openu u Novom Pazaru. No, veliki uspjeh sam postigla u BiH, u Bihaću, gdje sam bila vicešampion. Postoji jedno veliko iskustvo, pored svega, a to je bio Diamond kup, svjetsko takmičenje u Čačku, gdje sam bila peta. Zadovoljna sam svojom prvom sezonom, ali sve je bilo lakše uz podršku mojih mališana, Lazara i Anastasije“, rekla je Biljana Jovanović.

Na putu do cilja na usluzi joj se našao suprug Aleksandar. Zadovoljstvo je prisutno ostvarenim, ali tek dolazi vrijeme kada će to zadovoljstvo biti potpuno.

„Potrudili smo se da ovaj sport u Modriči dovedemo na određeni nivo. Biljana je majka dvoje male djece i jako teško se pripremala za ovaj prezahtjevni sport koji traži mnogo odricanja. Ovdje je mnogo mladih koji lijepo izgledaju. I supruga i ja smo licencirani treneri, pa sve više Modričana dolazi, izbjegavaju roštilj, žele što ljepše da izgledaju pred odlazak na more“, kaže Aleksandar Jovanović.

Dakle, sve više mladih okreće se ka zdravom životu?

Aleksandar: „Svaki dan zovu nas mladi i pitaju za savjete kada piti tečnost, vodu, kada jesti. Ovdje je zastupljen loptaški sport, ali sve više je onih koji se okreću ka bodibildingu. Svi treba da izgledamo lijepo, da držimo do sebe. Zdrava konkurencija nikom ne smeta“.

U ovoj priči, Biljana je na prvom mjestu. Šta su Vaše sljedeće obaveze?

Biljana: „Planiram se nastaviti pripremati za nastupe na jesen. Samo da bude zdravlja, vidjećemo šta će biti. Odlučna sam, a to je najvažnije. I da imam podršku svoje porodice“, zaključila je naša sagovornica.

Bodibilding ili „izgradnja tela“ je nešto što se primjenjuje u rekreativne svrhe, u svrhu oblikovanja tijela ili kao aktivno takmičenje.

Biljana Jovanović sve to je spojila u jedno – u način da se uspije!

(prnjavorlive)

PODIJELI