Sijamska mačka: Elegantna i brbljava mezimica koja obožava ljude

0
1897

Sijamska mačka je oličenje orijentalne lepote, a njen lik je još od davnina bio prisutan u predanjima njene postojbine, Sijama.

Kažu da je sve do 1927. godine, tokom ceremonije krunisanja, ova mačka simbolično predstavljala dušu sijamskog kralja i imala veoma značajnu ulogu u drevnom kraljevstvu koje danas nazivamo Tajland.

Izgled

Ima jednobojnu bijelu, plavkasto-srebrnu ili krem dlaku sa smeđim obilježjima na licu, repu, nogama i ušima. Krzno joj je vrlo kratko i svilenkasto. Vrlo je elegantnoga i vitkoga tijela, na tankim, dugim nogama. Oblik glave je dosta ravan, njuška klinastoga oblika, a uši dosta velike u poređenju s glavom. Uvijek ima plave oči.

Temperament

Ove su mačke aktivne, energične i vrlo društvene. Vole ljude, umiljate su i mazne, a ponekad se doimaju kao da vam nešto pričaju.

Zanimljivosti

Mačići se rađaju potpuno bijeli, a tamnija se područja razvijaju tek kasnije. Većina pripadnica ove pasmine pravu boju dobije tek nakon prve godine života. Dugog su životnoga vijeka, žive preko 15 godina.

Vrlo je laka za održavanje, a četkanje joj čak može oštetiti krzno. Najbolje je rukom proći dok je mazite i tako pokupiti otpale dlake.

Suci na takmičenjima posebno cijene vrlo vitke primjerke dugoga tijela, pa se pažljivom selekcijom ova pasmina tokom nekoliko decenije transformirala.  Uzgajivači koji su nastavili uzgajati originalnu pasminu kažu da više nisu toliko cijenjene.

(index.hr)

PODIJELI