Lavrov: Brisel gubi milijarde zbog politike Vašingtona

0
592

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da EU kažnjava samu sebe radeći po nalogu SAD i sankcionišući Rusiju, ali posljedice te restrikcione politike ne osjeća Vašington, već je EU ta koja gubi milijarde evra.

U intervjuu za španski list “El pais”, Lavrov je izrazio žaljenje zbog loših odnosa EU i Rusije, opisujući ih kao “daleko od normalnih”.

“Podjele se podstiču ‘preko bare'”, rekao je Lavrov, dodajući da se Evropljanima sa strane nameće “mitska ruska prijetnja”.

On je rekao da su “glavni kamen spoticanja” Brisela i Moskva sankcije koje je EU uvela Rusiji “po direktnoj naredbi” Vašingtona, a koji skoro uopšte ne osjeti posljedice te politike, za razliku od EU.

“Podaci o gubicima država EU zbog sankcija se razlikuju. Prema našim procjenama, gubici premašuju 100 milijardi evra. Važno je da evropski političari to shvate”, rekao je Lavrov, prenosi “Raša tudej”.

Lavrov je rekao da je Rusija kao odgovor i sama morala da uvede sankcije 2014. godine koje se odnose na robu iz EU.

“Mi smo spremni da ukinemo te kontra mjere, ali EU mora da povuče prvi potez”, rekao je Lavrov, dodajući da sankcije ne odgovaraju ni Moskvi ni Briselu.

(Srna)

PODIJELI