Prnjavor: Ukrajinci obilježili 110. godišnjicu ukrajinske kulture

0
773

Udruženje ukrajinaca „Zlatni klas“ Prnjavor prigodnim programom obilježilo je sinoć 110 godine ukrajinske kulture u Maloj Evropi.

Dolaskom Ukrajinaca na područje Bosne i Hercegovine, odnosno Prnjavora, donijeli su sa sobom kulturu koju njeguju kroz organizovana udruženja. 110 godina tog njegovanja obilježen je u Prnjavoru prigodnom manifestacijom koj je obuhvatala igru i pjesmu karakterističnu za ovaj narod. Za to su se pobrinula Kulturna umjetnička društva, njih šest i to dva iz Prnjavora, dva iz Srbije i dva iz Hrvatske a koji vode porijeklo iz ovog grada. U Udruženju „Zlatni klas“ navode da su veoma zadovoljni svojim položajem.

„Zadovoljni smo jer smo uspjeli da sačuvamo običaje svojih predaka, jezik i kulturu kao i pissmenost“, rekao je Andrija Svatok, član Udruženja „Zlatni klas“ Prnjavor , podsjećajući da je ove godine izdata dvojezična knjiga „Pjesmom sačuvati od zaborava“.

Položajem nacionalnih manjina zadovoljni su i u Savezu nacionih manjina RS, a podrška manjinama stiže i od loklane zajednice.

„U budžetu opštine Prnjavor postoji stavka za pomoć nacionalnim manjinama, prije svega za organizaciju festivala. Čestitam ovaj jubilej ukrajincima i želim da pohvalim njihov rad pogotovo u zadnje dvije godine“ istakao je načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj Prnjavor Ljubiša Šikarac.

Okupacijom Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske tokom 1878. godine veliki broj ekonomskih migranata odlučio se za dolazak u za njih “obećanu zemlju”. Bosna i Hercegovina, iako velika nepoznanica, kao nova zemlja u sastavu Austro-Ugarske, bila je primamljiva, a posebno se isticalo područje Prnjavora, zbog geografskog položaja. Iz tog razloga u ovaj grad u periodu od 1880. godine do početka Prvog svjetskog rata naselio se veliki broj Ukrajinaca.

(TV K3)

PODIJELI