Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

0
724

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj procjeni, Kijev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava.

“Što se tiče jučerašnjeg incidenta, to je očigledna provokacija”, naglasio je Lavrov.

“Prekršene su ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog, već i opšteg međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, uključujući Konvenciju o pomorskom pravu iz 1982. godine i druge međunarodno-pravne instrumente koji višestruko zahtevaju od svih država da poštuju suverenitet druge zemlje”, dodao je ministar.

On smatra da su postupci ratne mornarice Ukrajine u Kerčkom moreuzu bili veoma opasni i predstavljali su pretnju za plovidbu brodova.

“Kršenje se dogodilo prilično opasnim metodama – manevrisanje u uskom moreuzu. Naravno, to je moglo da stvori i stvaralo je prijetnje i rizike za normalno kretanje plovila u ovim vodama”, ocijenio je Lavrov.

Ranije je FSB saopštila je da su juče brodovi ukrajinske mornarice “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu”, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati pravili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezeni do luke u Kerču.

Peskov: Opasna provokacija Kijeva

Kremlj je ocijenio kao opasnu provokaciju Kijeva incident u koji su umiješani brodovi ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu.

“Ovo je vrlo opasna provokacija, koja zahtijeva naročitu pažnju i posebnu istragu”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ saopštila je juče ujutru da su tri plovila ukrajinske mornarice – “Berdjansk”, “Nikopolj” i “Jani Kapu” – ilegalno prešla granicu ruskih teritorijalnih voda.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski brodovi ignorisali zahtjeve upućene sa plovila FSB i Crnomorske flote da se zaustave, te je bila neophodna upotreba oružja.

U vezi sa incidentom pokrenuta je i krivična istraga.

Plovila su zaplijenjena, a trojica vojnika su zadobila lakše povrede i pružena im je ljekarska pomoć.

Dopisnik ruske novinske agencije TASS ranije je javio da će ukrajinski brodovi, koji su zaplijenjeni nakon incidenta u Crnom moru, ostati u luci Kerč.

(Sputnjik)

PODIJELI