Razgovor s povodom – Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom

0
879

Prvo što trebate da znate jeste da Daunov sindrom nije bolest. Ljudi sa Daunovim sindromom ne traže lijek, već žele da budu prihvaćeni i pravo da budu kao ostali.

Povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom koji se obilježava danas ugostili smo dvadesetogodišnjeg mladića sa Daunovim sindromom Admira Adu Ćurana i asistenta u Dnevnom centru ”Neven”, Boška Bijelonića. Emisiju emitujemo danas od 10 časova na 99,10 Fm, kao i na internetu, klikom na ovaj link: http://prnjavorlive.info/popup/ .

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, danas će u Prnjavoru biti organizovan defile kroz glavnu ulicu u našoj opštini.

– Prošle godine prvi put smo obilježavanje ovog datuma podigli na viši nivo i to na taj način što smo pozvali sve kolektive javnih ustanova u lokalnoj zajednici kao i sugrađane da zajedno sa nama ”preplave” društvene mreže fotografijama rasparenih šarenih čarapa i to pod heštegom #21MartUPrnjavoru kako bismo i korisnicima iz komšijskih opština, gradova i država pokazali jedinstvenost u obilježavanju ovog datuma – naveo je asistent Dnevnog centra „Neven“, Boško Bijelonić.

Naglašava da je ove godine u planu da, pored aktivnosti na društvenim mrežama pod heštegom #21MartUPrnjavoru2019, organizuju i defile kroz glavnu prnjavorsku ulicu koja će ovom prilikom biti i zatvorena za saobraćaj.

– Svi korisnici Dnevnog centra ”Neven” će sa drugarima iz prnjavorske gimnazije, čija je ovo ideja i bila, kao i ostalim sugrađanima napraviti šareni defile kroz grad kako bismo javno ukazali na značajnost ovog datuma – navodi Bijelonić.

Dodaje da je lokalna vlast zadovoljna što se ovakve manifestacije održavaju u Prnjavoru, te je i sam načelnik odlučio da će da se pridruži ”šarenom defileu”.

Dan osoba sa Daunovim sindromom je prvi put obilježen 2006. godine u Singapuru. Simbol ovog dana jesu rasparene čarape, jer se vjerovalo da osobe sa Daunovim sindromom ne znaju upariti čarape, što je netačno, ali je ostao simpatičan simbol ove akcije.

(prnjavorlive.info)

PODIJELI