UGROŽENO ORALNO ZDRAVLJE – Djeci sa poteškoćama u razvoju potrebna podrška stomatologa

0
881

Osobe sa poteškoćama u razvoju najčešće imaju značajno lošije epidemiološke profile u pogledu oralnog zdravlja, odnosno nesanirani karijes, izuzetno lošu oralnu higijenu, uznapredovale forme gingivitisa i paradontopatije, a često im je smanjena i dostupnost stomatološke njege ili radikalnije terapeutske opcije.

Upozoravaju na to iz Zavoda za stomatologiju RS, dodajući da je rana dijagnostika oboljenja usta i zuba od velikog značaja, kao i spoznaja o mogućim posljedicama oboljenja i konzumiranja lijekova koji mogu uticati na stomatološki tretman.

Ovaj Zavod će sutra, povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u Banjaluci održati i tribinu pod nazivom “Briga o oralnom zdravlju osoba sa smetnjama u razvoju, sa osvrtom na osobe sa autizmom”, u Centru “Zaštiti me”.

Svrha tribine je, ističu, da se roditeljima štićenika ovog centra ukaže na značaj oralnog zdravlja, te da im se pomogne praktičnim savjetima, s obzirom na to da je “uloga roditelja ključna u sticanju higijenskih navika i ispravnog održavanja higijene usne šupljine kod djece sa razvojnim poteškoćama”.

– Isto tako, želimo da ih podsjetimo da nisu sami, te da su tu obučeni timovi koju u tome mogu da pomognu – navode iz Zavoda, dodajući da bilo koji invaliditet ne bi trebalo da utiče na vrstu i kvalitet stomatološke njege.

PODIJELI