Prnjavor- Sezona branja gljiva

0
1200

Na području opštine Prnjavor u jeku je sezona berbe gljiva, pa mnogobrojni zaljubljenici u prirodu i šumska prostranstva ovo doba godine koriste za svoj omiljeni hobi.

Potraga za poslasticom koja se često nađe na trpezi mnogobrojnih domaćinstava uveliko traje, a dobri poznavaoci gljiva već godinama znaju mjesta na kojima rastu vrganji, mliječnice, rujnice i druge vrste.

Veliki ljubitelj gljivarstva je i Milan Marinković iz Prnjavora, koji svaki trenutak slobodnog vremena u jesenjim danima koristi za odlazak u prirodu i berbu gljiva.

“Berba gljiva je postao moj omiljeni hobi. Ranijih godina nisam bio upućen u gljivarstvo, ali nakon nekoliko dobrih berbi, zavolio sam ove plodove i zajedno sa suprugom rado provodim vrijeme u potrazi za gljivama” kaže Marinković i dodaje da u budućnosti planira i da se posveti uzgoju gljiva, što bi svakako donijelo i dodatni prihod.

Marinković dodaje da je na njegovo veliko iznenađenje, opština Prnjavor prebogata raznim vrstama gljiva, te da u berbu dolaze i gljivari iz okolnih opština, Srpca, Teslića, pa i šire.

“Ova godina je posebno pogodna za rast gljive zbog kišnih dana, pa ih ima u velikim količinama i veoma su dobrog kvaliteta. Ja najviše volim vrganje, a zna se da su oni kraljevi među gljivama i odličnog su ukusa” kaže naš sagovornik i dodaje da gljiva ima na mnogim lokacima opštine, a naročito na graničnom pojasu sa opštinom Srbac, u Carevoj gori, dok ih u manjem obimu ima i na planini Ljubić.

Ovaj zaljubljenik u prirodu godinama je bio i profesionalni sportista, pa mu kondicija ne predstavlja problem, kada krene u potragu za gljivama

Ovom prilikom Marinković je poručio svim budućim beračima gljiva da prije nego što krenu u berbu, prouče osnove branja, kako se staništa ne bi uništila i osiromašila, te da beru samo one vrste gljiva za koje su sigurni da nisu otrovne. / Pripremio Brane Radulović, tekst obradio i prilagodio Marijan Popadić. prnjavorlive.info

 

PODIJELI