27. oktobar 1969 – dan koji je promijenio Banjaluku

0
1907

Banjuluku i Banjolučane 27. oktobar podsjeća na teške trenutke u novijoj istoriji „ljepotice na Vrbasu“.

Prije 45 godina, 27. oktobra, u 9 časova i 11 minuta, katastrofalni zemljotres pogodio je naš grad, ostavivši iza sebe pravu pustoš.

Petnaest poginulih, 1.117 teže i lakše ranjenih, hiljade kuća i stanova srušeno ili teško oštećeno, razorena preduzeća, škole, bolnice, kulturno-istorijski objekti… – samo su najteže od mnogobrojnih posljedica pomjeranja tla, čijih je devet stepeni po Merkaliju gotovo čitav minut treslo Banju Luku i njenu bližu okolinu.

Od tada pa do danas neki ožiljci na duši Banjolučana i njihovog grada su zarasli, dok neki i danas bole. Zahvaljujući ogromnoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, stanovnici „krajiške ljepotice“ ponovo su izgradili svoj grad.

Novu zgradu Gimnazije poklonio je Banjoj Luci grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski“ bugarski narod, dok je škola u Slatini nazvana „Holandija“, jer je holadska vlada donirala sredstva…

Na Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik na nesreću, koja je tada zadesila naš grad.

Vremenom, Banja Luka se razvijala i postala savremen i moderan grad, univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar. /srna/

PODIJELI