Zabrana vođenja NVO opasan presedan

0
492

Odluka Suda BiH kojom je generalu Milomiru Savčiću zabranjeno da bude na čelu Boračke organizacije Republike Srpske nakon što je optužen za ratne zločine predstavlja podmukli udar na Srpsku i opasan presedan na osnovu koga sudije ove pravosudne institucije u budućnosti mogu da obezglave bilo koju organizaciju u Srpskoj koja zastupa prava boračke populacije.

Na to je juče upozorila Organizacija starješina Vojske RS iz koje su pozvali institucije Srpske i srpske predstavnike u institucijama BiH da stanu u odbranu osumnjičenih Srba i zahtijevaju cjelovitu reformu pravosuđa na nivou BiH.

– Taj sud potpuno je izgubio objektivnost, nastojeći da dokaže da su Srbi agresori, zločinci i jedini krivci za sva ratna stradanja u BiH – navodi se u saopštenju.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović kaže za “Glas Srpske” da je Sud BiH izricanjem mjera zabrane njegovom klijentu napravio neviđen presedan, ističući da po istoj matrici sutra može takvu zabranu da izrekne bilo kome.

– Dosadašnja sudska praksa koju smatram opravdanom bila je da se mjere zabrane obavljanja dužnosti izriču licima koja su na nekoj političkoj funkciji, a optužena su za primanje mita ili zloupotrebu položaja. I to je sasvim u redu, ali zabraniti nekome da bude na čelu nevladine organizacije ili udruženja građana je potpuni pravni nonsens – kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, mjera zabrane generalu Savčiću da bude predsjednik BORS tako je široko postavljena da danas-sutra može da se izrekne bilo kome.

– Obrazloženje je da general Savčić sa funkcije predsjednika BORS-a može da utiče na potencijalne svjedoke tako što svoju funkciju može da iskoristi da im uskrati neka njihova prava. To je suludo, jer BORS nikome niti daje, niti oduzima nikakva prava. To je posao izvršnih i zakonodavnih organa vlasti, a ne nevladine organizacije kao što je BORS – objašnjava Stojanović.

On dodaje da se na taj način sutra može podići optužnica i izreći mjere zabrane predsjedniku bilo koje druge organizacije koja zastupa prava boračke populacije poput Saveza logoraša, Organizacije poginulih i nestalih ili bilo koje treće.

Strategija

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini i član skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Nedeljko Glamočak kaže da se Sud BiH potpuno otvoreno stavio na stranu jedne strane i jedne politike.

– Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina iz 2008. godine bilo je predviđeno da se najsloženiji predmeti i najodgovorniji počinioci procesuiraju u roku od sedam godina. Oni koji su odgovorni za nesprovođenje strategije, odgovorni su i za sramnu optužnicu protiv generala Savčića i još sramnije mjere zabrane koje su mu izrečene – kaže Glamočak.

/Glas Srpske/

PODIJELI