Aerodrom u Banjaluci spreman za slijetanje irskih aviona

0
741

Problemi koji trenutno opterećuju irsku niskotarifnu avio-kompaniju “Rajaner” neće pomrsiti planove nadležnima u RS, tako da će prvi njihovi avioni već krajem oktobra poletjeti sa banjalučkog aerodroma ka evropskim metropolama.

O budućoj saradnji sa “Rajanerom” i značaju uvođenja ovih letova bilo je riječi na sastanku direktora “Aerodroma RS” Duška Kovačevića sa ministrima saobraćaja i veza Neđom Trninićem i trgovine i turizma RS Predragom Gluhakovićem. U fokusu razgovora bila je promocija letova ka Briselu, Memingenu i Stokholmu.

– Preduzeli smo određene aktivnosti da bismo te letove dočekali spremni, a prema informacijama koje smo dobili od “Rajanera” prodaja karata ide dobro. Iz “Rajanera” sugerišu da građani treba da posjećuju njihovu zvaničnu internet stranicu, jer stalno imaju popuste, a karte do ove tri destinacije sada se mogu naći i po cijeni od 17 evra – istakao je Kovačević.

Dodaje da na promociji ovih letova rade zajedno sa predstavnicima lokalnih zajednica.

– U Laktašima su već istaknuti promotivni bilbordi o ovim letovima, a reklame postavljamo i u Brodu, Gradišci i Srpcu – rekao je Kovačević, koji je uvjeren da najveći štrajk pilota u istoriji ove irske kompanije neće uticati na početak letova iz Banjaluke.

Trninić je rekao da je neophodno intenzivirati promociju novih letova sa banjalučkog aerodroma.

– Nije nam cilj da kad ovi letovi počnu tu završimo posao. Sve ono što smo do sada uradili trajaće samo ako bude bilo putnika. Javnost moramo više upoznati i sigurno se nećemo zadržati na ovom obimu. Planiramo širiti poslovanje, kako sa “Rajanerom” tako i sa drugim kompanijama – istakao je Trninić.

Da je ozbiljan marketinški pristup veoma bitan za promociju i opstanak dogovorenih letova, potvrđuju i iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

– Želimo da unaprijedimo sve što imamo u Banjaluci i da nam turisti što više dolaze. Nama nije cilj da izvozimo turiste nego da oni dolaze na ove prostore. Važno je da u idućem periodu postignemo i dogovor sa jednom od najjačih turističkih agencija u svijetu “Tomas Kuk”, koja će uvjeren sam biti prisutna i na aerodromu – rekao je Gluhaković. On je istakao da je formirana neformalna radna grupa koju čine predstavnici turističkih organizacija gradova i opština, Saveza opština i gradova, Privredne komore, poslodavaca, resornih ministarstva i ambasada BiH, koja će doprinijeti što boljoj promociji aerodroma i turističkih potencijala RS.

Direktorica Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević je naglasila da je promocija letova sa “Rajanerom” u fokusu rada organizacije.

Turizam

Predrag Gluhaković je istakao da Srpska u oblasti turizma bilježi dobre rezultate u ovoj godini, te da će uvođenjem letova do evropskih prestonica taj trend sigurno biti nastavljen i ubuduće.

– U prvih šest mjeseci bilježimo porast broja dolazaka gostiju za više od 12 odsto, kao i broja noćenja, a banjski kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni – rekao je Gluhaković.

*Destinacije do kojih će letjeti “Rajaner” iz Banjaluke

– Brisel

– Memingen

– Stokholm

(Glas Srpske)

PODIJELI