Naslovna RS/BiH RS Afrička kuga diže cijenu svinja

Afrička kuga diže cijenu svinja

0
483
Prema podacima Eurostata, cijene svinja u Evropi zbog pojave afričke kuge neprestano variraju, a domaći uzgajivači smatraju da bi, ukoliko ne dođe do pojave ove bolesti u RS, moglo doći do porasta poskupljenja svinja i svinjskog mesa.

“Mislim da će se probuditi svijest građana, da će uzimati domaće meso, a ne ono koje se uvozi, i sigurno će doći do rasta cijena na našem području”, istakao je za “Nezavisne” Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine.

Smatra da afrička kuga svinja ne bi trebalo da dođe na ovo područje ukoliko nadležni inspekcijski organi budu dobro kontrolisali uvoz svinja i svinjskog mesa.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja, istakao je da je cijena tovljenika po kilogramu sa 2,60 otišla 2,80 KM, te da postoji mogućnost da ode i na tri marke.

“Jako je teško predvidjeti kako će ta bolest uticati na cijene svinja kod nas. Ako se afrička kuga pojavi kod nas, doći će do pojeftinjenja, a ako se ne pojavi zadržaće se ovako dobra cijena”, dodaje Maljčić.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, naglasio je za “Nezavisne” da na cijene svinja u RS utiču Evropa i svijet.

“Kakva je država BiH, ovdje neće doći svinjska kuga, nije luda da dolazi. Što se tiče cijena, na njih najviše utiču Evropa i svijet, tako da ukoliko tamo dođe do velikog pomora svinja ovdje će cijena porasti. Mi treba da zabranimo uvoz svinja iz cijele Evrope kako bolest ne bi došla kod nas”, smatra Usorac.

Kako navodi, evropsko tržište je jedinstveno i besmisleno je zabraniti uvoz iz Rumunije, Poljske i Bugarske, a da se ne zabrani iz Njemačke, jer postoji moućnost da nam ova bolest dođe iz bilo kojeg dijela svijeta.

“Mi nismo još ugroženi jer nemamo tako veliki broj svinja, jer što je broj veći ugroženost je veća. Postoji samo problem divljih svinja, koje se ne mogu kontrolisati. Kada bi došla, posebno nama u RS bi nanijela veliku štetu”, smatra Usorac.

Ranko Sarajlić, uzgajivač svinja iz Laminaca, kod Gradiške, s druge strane, smatra da do promjene cijena neće doći.

“Kod nas se uvozi sve i svašta, tako da mislim da neće doći do nekih promjena cijena. Dosad nije bilo svijesti ljudi da kupuju domaće, a šta će biti dalje to ćemo vidjeti”, istakao je Sarajlić.

Podsjećanja radi, nakon što je afrička kuga svinja dijagnostikovana u Srbiji, Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi. Kako je tada rečeno, ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games