Agresivne vrane napadaju prolaznike u Banjaluci

0
1606


Brojni šetači imali su ovih dana blizak susret sa agresivnim vranama, koje su se sa stabala obrušavale na glave prolaznika. Neki od njih su, osim šoka i straha, pretrpjeli i lakše povrede u vidu čvoruga i ogrebotina.

Ptice sivo-crnog perja naročito agresivne bile su na području Borika i Starčevice, a očevici i žrtve napada vidno zaprepašćeni tražili su pomoć od stručnjaka pa čak i novinara.

Stanovnik ulice Stevana Prvovjenčanog na Starčevici Saša Jović bio je svjedok napada vrane na prolaznicu, a i sam se od ataka iz vazduha odbranio plastičnom flašom od pet litara koju je ponio da baci u smeće.

– Sin i ja smo nosili otpad u kontejner kada sam ostao zaprepašćen prizorom. Nedaleko od mene vrana je kandžama i otvorenim kljunom napala ženu koja je tim putem slučajno prolazila. Pticu nije uplašilo ni glasno zapomaganje i vriska žene. U trenutku sam vidio da druga vrana kreće prema meni. Kad se približila udario sam je flašom i bacio nekoliko metara od sebe. Pala je na asfalt, prevrnula se, ali ponovo uzletjela. Stala je na obližnju granu i otvorenog kljuna gledala ka meni. Nije bilo nimalo prijatno – ispričao je Jović.

Dodao je da je prolaznica koju je vrana napala zadobila nekoliko ogrebotina po glavi i rukama.

Sličan slučaj dogodio se i u Boriku, gdje je blizak susret sa agresivnom pticom imala i Jadranka Lukić.

– Prilikom džogiranja odjednom sam osjetila nešto na leđima. Bila sam šokirana kada sam vidjela vranu. Rukom sam je odgurnula i pobjegla u obližnju zgradu. Pomislila sam da je zaražena nekim ptičjim bjesnilom – priča Lukićeva.

Stručnjaci za ptice tvrde da nema razloga za paniku. Profesor lovišta na Šumarskom fakultetu Dragan Matarugić kaže da ptice napadaju jer brane svoje gnijezdo i mlade u njemu kada smatraju da su u opasnosti.

– U gradu ima puno zelenila, a vrane to koriste u ovo doba godine. Svijaju gnijezda na drveću na visini od pet do osam metara od zemlje. Vrane nose od pet do sedam jaja i kada se ptići izlegu nerijetko se dešava da neko od njih bude izgurano ili ispadne iz gnijezda. Majka ih uporno prati i mada prolaznik ne vidi ptiče, koje je u neposrednoj blizini, vrana prolaznika napada baš iz tog razloga što se boji da će ugroziti njeno pile – rekao je Matarugić.

Dodaje da vrana, kao i skoro svaka druga životinja, nikada ne napada bez razloga, već uglavnom iz straha i u samoodbrani.

– Nisu to opasne grabljivice i ne treba paničiti. Grad bez ptica je grad bez prirode i normalnog života – rekao je Matarugić.

Napadaju u paru

Profesor Dragan Matarugić tvrdi da vrane često napadaju u paru.

– Mužjak i ženka to rade da bi sačuvali svoje potomstvo. Ukoliko atakuje jedna, desi se da joj se pridruži i vrana koja nije njen partner, pa napadaju u paru – kazao je Matarugić.

 

Izvor:(Glas Srpske)

PODIJELI