AKCIONARI PREDALI NOVE KRIVIČNE PRIJAVE I ZBOG PRIVATIZACIJA BANJE KULAŠI, CERA, PROMETA I DRUGIH FIRMI U RS

0
1287

Jelšingrad, Fruktona, Boska,Metal, Promet, Čajavec, Konzum, Pivara, Univerzal, Banja Kulaši, Trudbenik, Autoprevoz, Malpreh, CER Prnjavor- zajednički imenilac- propala privatizacija. Od kada su otišli u stečaj, akcionari tih firmi pokušavaju da naplate stotine hiljada maraka bez kojih su tokom privatizacije ostali.

Kako im u tome nisu pomogli ni pravosudni organi, udruženi u antikorupcioni tim okupili su se ispred Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Predstavnici ovih 15 preduzeća tačno u podne donijeli su nove krivične prijave u Okružno tužilaštvo jer one koje su predali ranije, kako kažu, samo godinama skupljaju prašinu u ladicama pojedinih tužilaca.
Zbog toga su podnijeli i požurnice starih krivičnih prijava protiv pojedinih sudija, tužilaca i bivših direktora. Jovan Knežević i njegove bivše radne kolege iz Jelšingrada već pet godina su, kažu, na ulici i to gladni. Ništa bolje nije prošla ni Desa Popović koja je penziju dočekala u preduzeću “Malpreh”. Oboje su vjerovali da će im domaće pravosuđe pomoći.

Da li je to pravda ili svojevolja sudija da štite prevarante? Ja sam lično ostala bez 20.000 maraka zbog prevarante sudije i tužioci ga štite.

“Čekajući njih, mi smo ostali bez firmi, sredstava, radnih mjesta. Ovo je zadnji pokušaj da natjeramo sudstvo i tužilaštvo da rade svoj posao ili neka ovo napuste”, rekao je bivši radnik Jelšingrada Jovan Knežević.

U visokom sudskom i tužilačkom savjetu kažu da rade svoj posao. Predsjednik Milan Tegeltija poručuje da radi o velikom broju predmeta koji se tiče privatizacije i stečaja pa ih ne može pojedinačno komentarisati. Mali akcionari mu odgovaraju da je svaki od tih slučajeva urađen po istom modelu. Više od pojedinih sudija i tužilalaca, krive kompletan pravosudni sistem.

“Ne može se konkretno imenovati jer se rado o kompletnom sistemu u kojem nema političke volje da se procesuiraju odgovorni za pljačkašku privatizaciju”, kaže Nebojša Jugović predsjednik Saveza udruženja malih akcionara.

Takva privatizacija ne bi bila moguuća, kažu, da je postojao bolji Zakon o stečaju. Zato se raduju najavama izmjena tog Zakona. Kako imovinska prava ne zastarijevaju, nadaju se da će im pomoći da dođu do onoga što im pripada.

atvbl.com

 

PODIJELI