Alarmantno u domovima zdravlja zbog morbila: Pozvani roditelji na saradnju

0
621

Iako u RS još nema zabilježenih slučajeva morbila, a čija epidemija je proglašena u Srbiji, Institut za javno zdravstvo RS zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom zatražio je od domova zdravlja u RS da provjere vakcinacije djece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih koji su nepotpuno vakcinisani.

Kako su potvrdili za “Nezavisne” u Institutu, oni su pozvali roditelje na saradnju i domove zdravlja da provjere vakcinacione kartone djece uzrasta do škole i što prije obave imunizaciju.

“To podrazumijeva i kontrole vrtićkih uzrasta, a kako će oni u domovima zdravlja to kontrolisati, to je na njima”, kažu iz Instituta.

Dodali su da će na kraju godine znati koliko je tačno nevakcinisane djece, a za 2016. godinu obuhvat vakcinacije MRP vakcinom je bio 74 odsto, dok je za kolektivni imunitet potrebno preko 94 odsto i više.

“To znači da smo veoma ugroženi, posebno mjesta gdje je nizak nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto, dok je u Istočnom Sarajevu to samo 44 odsto”, navode u Institutu.

Zakonom o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti RS propisane su novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM, dok su ustanove i pravna lica koja ne slijede propise kazne mnogo veće i dostižu 100.000 KM.

Ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti Zdravstvenu inspekciju.

“U više navrata roditelji su nakon intervencije Inspekcije izvršili vakcinaciju, koju su nekada odlagali i zbog liječenja djeteta od određenih tegoba. Međutim, u slučajevima gdje roditelji kategorički odbijaju vakcinaciju, inspektori preduzimaju represivne mjere, te smo protiv roditelja podnosili zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima”, ističu u Inspektoratu RS.

Apelovali su na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer cilj Inspekcije nije kažnjavanje roditelja, već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice.

Jelena T., majka nedavno rođenog sina, kaže da je dugo razmišljala da li da vakciniše dijete, ali da je na kraju odlučila da to uradi jer sluša priče o sve češćim epidemijama.

“Nadam se da će moje dijete dobro podnijeti vakcinaciju i da će na kraju sve biti u redu”, rekla je ona.

Stručnjaci upozoravaju da se vakcinacijom štiti kolektivni imunitet nacije, a odbijanjem se rizikuje pojava epidemije širokih razmjera.

Epidemija malih boginja (morbila) pojavila se u Srbiji, a na pojedinim školama osvanulo je obavještenje da djeca moraju da se vakcinišu do danas ili će ih ljekari bez saglasnosti vakcinisati u školama.

Ta informacija je najprije bila potvrđena, a zatim demantovana iz domova zdravlja.

Simptomi morbila

– široko rasprostranjen osip
– povišena temperatura
– kašalj
– groznica
– crvene oči
– gubitak apetita
– bolovi u mišićima
– curenje iz nosa
– upaljeno grlo
– bijele fleke u ustima

(Nezavisne novine)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here